Speuren naar spullen met karakter tijdens de Noord-Friese Winkeltjesroute

HALLUM - Op zaterdag 28 juli zijn de winkeltjes en ateliers van de Noord-Friese Winkeltjesroute gezamenlijk geopend van 10 uur tot 17 uur. De start van de route is bij Bonte Blikvanger aan de Langebuorren 37 in Hallum. Hier krijgt de klant een routekaart. De routekaart is ook te downloaden via www.noordfriesewinkeltjesroute.nl.

Op zaterdag 28 juli zijn de winkeltjes en ateliers van de Noord-Friese Winkeltjesroute gezamenlijk geopend van 10 uur tot 17 uur. De start van de route is bij Bonte Blikvanger aan de Langebuorren 37 in Hallum. Hier krijgt de klant een routekaart. De routekaart is ook te downloaden via www.noordfriesewinkeltjesroute.nl.

Koffie- en theehuis Bonte Blikvanger wordt gerund door Otto van der Boom en Njiske Monsma en in de sfeervolle ruimte gaat het genieten van een hapje en een drankje samen met het snuffelen in een bonte verzameling aan spullen. Het aanbod bestaat uit kunst en kunstnijverheid in de vorm van schilderijen, tekeningen, borduurwerk, glas en keramiek, maar er zijn ook gewoon leuke nostalgische gebruiksgoederen. Bij het inkopen wordt gelet op kwaliteit, authenticiteit en uitstraling en het aangebodene verschilt dan ook in leeftijd en stijl.

De eigenaren hebben een passie voor oude dingen, voor vakmanschap. De aandacht die het kreeg tijdens het ontstaan, het maken, de tijd die het vergde. Dit geeft een object een bepaalde duurzaamheid, kwaliteit en karakter en dat respecteren zij. Ook zijn ze met dit aanbod een tegenhanger van alle massameuk dat gemaakt wordt om consumenten kort te plezieren en het weer weg te doen als de mode weer wat anders voorschrijft.

Van de gedreven en expressief kunstschilder Aernout Voorthuijsen is doorlopend, afwisselend werk te zien.

Ook tekent de eigenaresse zelf stillevens en vogels en naait ze kussenhoezen en tasjes van restanten stof en leer.

Otto en Njiske restylen af en toe kleine meubelen en kunnen ook eenvoudige zitmeubelen herstofferen.

Omstreeks september is een gedeelte van de bovenverdieping klaar om meer te kunnen laten zien en ook is dan het assortiment uitgebreid met vintage audio-apparatuur. Op de begane grond blijft Bonte Blikvanger koffie, thee en fris aanbieden en tijdens de weekenden ook diverse huisgemaakte lunchgerechtjes. Op reservering kan er een uitgebreide boerenlunch of een heerlijke high tea georganiseerd worden.

De Noord-Friese Winkeltjesroute staat garant voor 60 kilometer aan winkelplezier op het platteland, heerlijk voor een dagje uit op de fiets (op de E-bike is de complete route makkelijk te fietsen) maar ook prima te volgen met de auto. Van april tot en met september maakt Kunst in de Kerk van Lichtaard onderdeel uit van de route, met elke maand een andere expositie. De winkeltjesroute strekt zich uit langs de Noord-Friese Waddenzeekust en loopt van Hallum, Ferwert, Blije, Holwerd en Wierum, langs Oosternijkerk, Morra, Hiaure, Reitsum naar Burdaard. De Noord-Friese Winkeltjesroute maakt van winkelen een belevenis, waarbij shoppen wordt afgewisseld met sightseeing. De bezoeker maakt kennis met winkeltjes verscholen in het prachtige terpenlandschap, ateliers met vergezichten over het wad, gecombineerd met het vakmanschap van oude ambachten.

Op de route kan men op verschillende plaatsen terecht voor koffie en thee, namelijk bij Sathe 1772 in Morra (koffie- en theeschenkerij), Atelier Kleine-Lijn en Foarinoar Vintagekleding in Blije (beide theetuin), Outdoor Mozaïek Gallery in Ferwert (theetuin), Atelier Nunique in Oosternijkerk (koffie en thee). Bij Sneupzolder De Terp in Hiaure en De Bonte Blikvanger in Hallum kunnen bezoekers naast koffie en thee ook lunch verkrijgen.

Kijk voor de routekaart en adressen op www.noordfriesewinkeltjesroute.nl. Vergeet de stempelkaart niet. Bij elke winkel/atelier ontvangt de klant een stempel die bij een volle kaart een leuke attentie oplevert. De route kan ook elke donderdagmiddag gevolgd worden. Bovendien hebben alle deelnemers afzonderlijke winkeltijden, die vermeld staan op de stempelkaart.

Eigen foto’s