In de schijnwerpers: Hans Postma

BUITENPOST - In de rubriek ‘In de schijnwerpers’ komt iedere week een persoon aan bod die iets bijzonders beleefd heeft, een prijs heeft gewonnen, bijzonder vrijwilligerswerk doet of iets speciaals gaat doen. Deze week: Hans Postma

Op 17 juli komt de nieuwste clip van de Coolkids Party uit. In de clip, die opgenomen is in samenwerking met de Burgerschool in Dokkum, wordt het nummer ‘Je kan worden wat je wil’ uitgebeeld. Hans Postma is één van de drijvende krachten achter de Coolkids Party.

“Vijf jaar geleden is de Coolkids Party ontstaan. Daarvoor trad ik al jaren lang op met drive-in shows. In het Skûlplak in Damwâld, later als dj in Quatrebras, wat toen echt mijn droom was. Daar heb ik prachtige tijden gehad, maar op een gegeven moment dacht ik wel “is dit het nou?”. Toen werd ik gevraagd voor een kindershow in Rinsumageast. Toen wist ik: “hier moet ik meer mee gaan doen”. Jarenlang is dat een onemanshow geweest. Tot vijf jaar geleden Pieter me vroeg samen een liedje te schrijven. Daar ontstond de Coolkids Party uit en sindsdien treden we, in wisselende samenstelling, gemiddeld twee keer per week op. Dat is geen vooropgezet plan geweest. Eigenlijk alles wat we tot nu toe hebben gedaan is gewoon gebeurd zonder plan vooraf.”

“We treden veel op tijdens dorpsfeesten, maar organiseren bijvoorbeeld ook zelf een scholentour. Tijdens deze scholentour, in de laatste week voor de zomervakantie, treden we op op twaalf verschillende scholen in de regio. Een gekkenhuis, maar oh zo leuk om te doen. In oktober hebben we nogmaals een scholentour met het thema ‘Vriendschap’, die aansluit bij de Kinderboekenweek. Daarnaast zijn we door de Harmonie in Leeuwarden gevraagd de Sinterklaasshow te verzorgen. Hiervoor zijn we al druk aan het schrijven.”

“Deze hebben we samen met de Burgerschool in Dokkum opgenomen. Het resultaat is erg mooi geworden, durf ik wel te zeggen. De clip hoort bij het nummer ‘Je kan worden wat je wil’. Vroeger wilden kinderen brandweerman worden, of juf. Tegenwoordig zijn er zoveel meer mogelijkheden. We vroegen de kinderen wat zij wilden worden en hoorden beroepen als styliste en Youtuber voorbij komen. Dat komt ook in het nummer naar voren. De clip wordt dinsdag 17 juli om 13.00 uur op de Burgerschool voor het eerst vertoond. Daarna zal hij ook te zien zijn op Youtube en op andere kanalen te zien en te beluisteren zijn.”

“Voor de komende tijd hebben we genoeg leuke plannen. Er zijn nog een aantal videoclips die we op willen nemen dit jaar. En daarna? Zolang we het leuk vinden om te doen, zolang we de twinkeling in de ogen van de kinderen zien en zolang het hobby blijft, dan wil ik wel doorgaan. Ooit heb ik gezegd op mijn veertigste te stoppen. Ik ben nu 44 en ik doe het nog steeds. Maar zodra ik merk dat het me tegen gaat staan, dan wordt het tijd om er mee te stoppen. Ik hoop dat dat echter nog lang niet het geval zal zijn.”

Johanna Kommerie