Vertrekkend burgemeester De Hoop geridderd

NES (A) - Bij zijn afscheid van de gemeente Ameland is burgemeester Albert de Hoop vrijdagmiddag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Commissaris van de Koning drs. A.A.M. Brok spelde hem de versierselen op. Met een periode van twaalf jaar is De Hoop de langstzittende naoorlogse burgemeester van het eiland.

Commissaris Brok noemde De Hoop een betrokken burgemeester die door zijn enthousiasme veel bijval kreeg en daardoor veel voor Ameland bereikte. Zo koerst het eiland af op een klimaatneutrale samenleving in 2020, onder meer via een groot zonnepark. Ook zette hij zich in om de gevaren ten noorden van de eilanden voor de scheepvaart te beperken. Onder zijn leiding kwam er een formele samenwerking tussen alle Waddeneilanden.

De Hoop nam vorig jaar het besluit om na twee ambtsperioden te stoppen op het eiland. In zijn plaats komt voorlopig een waarnemend burgemeester. Binnenkort is bekend wie dit zal zijn.

De Koninklijke onderscheiding kreeg De Hoop niet alleen voor zijn werk als burgemeester, maar ook voor de vele werkzaamheden die hij hiernaast deed. Zo was hij jarenlang voorzitter van de internationale milieuorganisatie KIMO, waar 140 gemeenten in 70 landen bij aangesloten zijn.

Lees meer over de afscheidsreceptie in Nieuwsblad Noordoost-Friesland van 10 juli.