Terrastest De Leidraad: op adem komen in de natuur

DE FALOM - Deze zomer bezoekt Johanna Kommerie iedere week een ander terras in de regio, waarbij ze vertelt over de locatie, de omgeving en ontmoetingen op het terras. Deze week: Zorgbedrijf De Leidraad in De Falom.

“Is een theetuin ook geschikt voor de rubriek ‘Terrastest’?” Vriendin Dieuwke weet nog wel een mooi plekje. “Is echt de moeite waard, hoor! Ik ga wel mee.” En zo komt het dat we op vrijdagochtend met stralend mooi weer op de fiets zitten richting De Falom, naar Zorgbedrijf De Leidraad.

De fietstocht door de Wâlden naar De Leidraad is alleen al de moeite waard. Onderweg genieten we van alle activiteit op het land. We zien pakken hooi in de weilanden liggen, klaar om opgehaald te worden. Het is echt zomer.

Als we de oprit van het bedrijf - dat aan een doodlopende weg ligt - op fietsen word ik al enthousiast. Langs de hele oprit staan fruitbomen, ik zie een grote moestuin en als klap op de vuurpijl is de theetuin gesitueerd aan een grote vijver. In die vijver zwemmen koikarpers en tal van kleinere, zwarte vissen. Het geheel is goed onderhouden en nodigt uit om plaats te nemen.

We worden vriendelijk ontvangen door eigenaresse Froukje van der Staal, één van de deelnemers aan de dagbesteding en de vrolijk kwispelende Friese stabij die bij het bedrijf hoort. “Jullie mogen eerst wel even rondkijken en kijken op welke plek jullie willen zitten, dan zoeken we jullie straks wel op”, zegt Froukje. Terwijl we een rondje over het terrein lopen zien we dat er potten gebakken kunnen worden op het terrein, er in de moestuin wordt gewerkt, er dieren worden verzorgd en er geschilderd wordt. We nemen vervolgens plaats op het terras aan het water. Een idyllisch plekje. In de vijver dobbert een roeibootje, aan de overkant staat een piepklein huisje waar onder andere high tea’s gehouden kunnen worden. We bestellen thee (met munt uit eigen tuin) en huisgemaakt kwarkgebak. Door één van de deelnemers aan de dagbesteding worden we uitermate vriendelijk geholpen. We krijgen niet een glas thee, maar een hele pot. Bij de bestelling wordt tevens een zakje met broodkruimels gegeven, zodat we de koikarpers kunnen voeren. Absolute pluspunten voor deze service!

De theetuin biedt een fijn rustpunt voor tijdens een fiets- of wandeltocht door de Wâlden. In de verte kun je het verkeer van de Centrale As horen, maar het geluid hindert echter niet. De vogels kwetteren er namelijk wel overheen. Zo nu en dan schrik je op van een vreemd geluid onder de vlonders, maar dat blijkt dan slechts een koikarper te zijn, die even naar lucht komt happen. Waarschijnlijk kom je er zelf ook even lucht happen, want De Leidraad is echt een plek waar je even helemaal op adem kunt komen.

De theetuin is geopend op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur, en voor grotere groepen ook op afspraak.

Sfeer: 9

Eten & drinken: 8,5

Bediening: 8