In de schijnwerpers: Klazina Visser

DAMWALD - In de rubriek ‘In de schijnwerpers’ komt iedere week een persoon aan bod die iets bijzonders beleefd heeft, een prijs heeft gewonnen, bijzonder vrijwilligerswerk doet of iets speciaals gaat doen. Deze week: Klazina Visser.

Op 14 juli vindt van 9.00 tot 15.00 uur de vierde editie van de Damwâldster Garageverkoop plaats. In het hele dorp zetten bewoners hun verkoopwaar op de oprit. Bezoekers komen vanuit het hele land naar Damwâld om op koopjes te jagen. Klazina Visser organiseert de Garageverkoop.

De eerste drie edities waren een enorm succes. Waar denk je dat dit aan ligt?

“In 2015 organiseerde ik voor het eerst de Garageverkoop. Tijdens deze eerste editie waren er direct al 110 deelnemers. Daar kwamen veel koopjesjagers op af en er werd dan ook flink verkocht. Het succes van de eerste editie zorgde ervoor dat er een jaar later maar liefst op 246 adressen spullen werd verkocht. Ook een enorm succes, maar er waren toen ook veel mensen die zeiden: we hebben het wel gemist om zelf even rond te kijken en te struinen. Zodoende waren er vorig jaar ruim 180 deelnemers. Inmiddels leeft het evenement enorm in Damwâld. Ik had zelf in gedachten om een jaar over te slaan, maar er was teveel vraag naar. Het is een dag waarop je, naast dat je je oude spullen verkoopt, vaak ook contact hebt met de buren. In verschillende straten wordt er na afloop van de Garageverkoop een buurtbarbecue gehouden. Veel mensen vinden het evenement zelfs zo leuk dat ze hun vakanties er op af stemmen. In de winter word ik al veel gevraagd naar een datum, want dan kunnen mensen die in de weekenden werken alvast vrij vragen.”

Hoe zorg je ervoor dat er veel bezoekers naar Damwâld komen?

“Dit jaar heb ik heel erg gelet op de data van de grootste rommelmarkten in Friesland, zoals de rommelmarkten in Bakkeveen. 14 juli valt daar mooi voor. Deelnemers krijgen allemaal een poster mee, die ze op hun raam kunnen plakken. Daarnaast krijgen ze een kleinere poster mee, die ze op het raam van hun auto kunnen plakken. Ik zet daarnaast het evenement in alle rommelmarkt-agenda’s die ik maar kan vinden en het evenement wordt via Facebook goed gepromoot. Zodoende komen er bezoekers uit het hele land. Vorig jaar zagen we zelfs mensen die hun camper op het parkeerterrein aan de Foarwei neerzetten, om er vervolgens op vouwfietsjes op uit te gaan.”

Bij hoeveel woningen kun je op 14 juli verkoopwaar op de stoep vinden?

“Op dit moment zijn er 135 inschrijvingen. Ik verwacht dat daar nog zeker zo’n veertig bij komen. Daarnaast zijn er een aantal ondernemers in Damwâld die deze dag leuke acties hebben. Bij een aantal van deze ondernemers komt een springkussen te staan.”

En levert dat deelnemen aan de Garageverkoop nog wat op?

“Voor sommige deelnemers is het echt een feestdag, ik heb gehoord van mensen die wel voor €800,- verkochten. Anderen verdienen op deze dag een paar tientjes. Het maakt de deelnemers vaak niet zoveel uit; het gaat hen om een gezellige dag en elke euro is mooi meegenomen.”