Keerpunt voor fossiele brandstoffen

Dokkum - Van 1 t/m 14 juli 2018 reizen in Fryslân alle mensen met duurzame vervoermiddelen. Vanaf de provinciegrenzen zullen elektrische auto’s en taxi’s, deelauto’s, groengasbussen, segways, ligfietsen, elektrische boten en andere bijzondere voertuigen het verkeersbeeld bepalen. De Elfwegentocht: twee weken feest zonder een druppel benzine!

Waterstofbus

Maandag was het thema waterstof en werden bij het provinciehuis in Groningen alle waterstof voertuigen uitgenodigd voor tocht naar het Elfstedenkeerpunt in Dokkum. De rijtocht bestond uit een op waterstof aangedreven bus en volgauto’s. De tocht voerde langs Nuon Magnumcentrale in de Eemshaven en het enorme Zonnepark & waterstofopslag Zuidwending.

Op het keerpunt

De tocht zou via de fabriek van Dijkstra Draisma, de koploper in gasloos bouwen, maar vanwege een strakke planning kon de fabriek niet worden aangedaan. Zo eindigde de tocht op het keerpunt van de Elfstedentocht in Dokkum. Hier waren onder andere voertuigen en informatievertrekking van ASN uit Dokkum. Ook werd hier samen met de gemeente Dongeradeel het keerpunt naar een fossielvrije samenleving gevierd.

Meer dan auto’s

In Dokkum werd de ‘Petflag’ gepresenteerd. Deze vlag wordt gemaakt van gerecyclede vlaggen en wordt gemaakt door de Dokkumer vlaggencentrale. Er werd door studenten van de Friese Poort verteld over hun eigen gebouwde waterstofvoertuig en barbecue. NME de Klyster begeleidde een groep kinderen met het bouwen van skelters evenals in het programma Tsjek van Omrop Fryslân.

De officiële start werd verricht door de gedeputeerden Michiel Schrier en Nienke Homan van de provincies Fryslân en Groningen, zij hesen gezamenlijk de Provinciale ‘Petflag’ vlaggen. Wethouder Esther Hanemaaijer hees vervolgens de ’Petflag’ van DVC. Hierna konden de aanwezigen genieten van hapjes en drankjes en contacten leggen op de Noordelijke Klimaattop, gehouden op het Keerpunt in Dokkum.