Burgemeester Waanders verricht opening op blote voeten

HOLWERD - Terwijl de overburen zittend op hun terras het schouwspel gaande sloegen, stelde burgemeester Marga Waanders de reuze kijkdoos aan de westzijde van de Grândyk bij Holwerd in gebruik. Op blote voeten liep zij het trapje op om door het ene gaatje in de plaat hechthout een blik te werpen. Ze zag daar door het beeld "een Dijk van Wijf" geprojecteerd op het de zuidzijde van de dijk die Friesland beschermt tegen een soms wilde zee.

Volgens de nieuwe inzichten van Rijkswaterstaat, zo memoreerde Joop Mulder van "Sense of Place”, is een dijk niet meer hard, maar zacht. Dat horende moest hij denken aan het object waarmee kunstenares Nienke Brokke wilde afstuderen op de Rijksacademie in 1989. Hij zocht met enige moeite de Amsterdamse op om zodoende dit stuk Land-Art toe te kunnen voegen aan Sense of Place.

„Na bijna twintig jaar wordt een werk van mij "eindelijk" uitgevoerd”, zo liet de kunstenares de belangstellenden blij weten. Minder vreugdevol zijn de zelfverklaarde tegenstanders, de overburen. Misschien dat ze het werk toch gaan waarderen als in de kijkdoos naar het dijkwijf hebben gekeken.

De kijkdoos is geplaatst op een stuk grond welke boer Miedema belangeloos beschikbaar stelde.