Fotoserie: Eben Haëzer derde op Sjongfestival 2018

Leeuwarden/dokkum - Na een spannende finale is De Frissel uit Drachtstercompagnie vrijdag de winnaar van het Sjongfestival 2018 geworden. Zij wonnen met het liedje 'Freonskip boppe'. De tweede prijs ging naar De Kogge uit IJlst en de derde prijs ging naar De Eben Haëzer uit Dokkum.

De jury was erg te spreken over het optreden van de scholen: "Er valt te horen dat er veel aan muziek wordt gedaan op de school. Een goed kleurenpalet aan muziek, met rap en rock." De Kogge uit IJlst won de tekstprijs, de prijs voor het best zelfgeschreven nummer.

De winnende school ging naast de gouden microfoon, naar huis met de wisselbokaal: de 'Karin de Jong-prijs'.

De kinderen van de Eben Haëzer zijn tevreden met de derde prijs. ‘We hebben ons best gedaan, de kinderen vonden het leuk en zijn weer een ervaring rijker. Aldus Petra Hiemstra. Met het juryrapport de beker en een aandenken voor iedereen keerde De Eben Haëzer weer terug naar Dokkum.

Het Sjongfestival was dit jaar wat anders dan normaal, groter en met nieuwe elementen. Zo werd de finale gehouden op het podium van CityProms op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Zes scholen uit heel Fryslân hebben opgetreden voor de professionele jury die bestond uit: Janneke Brakels, Wiebe Kaspers en Nynke Laverman. De presentatie lag in handen van Raynaud Ritsma en Geartsje de Vries. Het Sjongfestival wordt georganiseerd door Cedin, Afûk, Keunstwurk en Omrop Fryslân en wordt een keer in de twee jaar gehouden.

Tekst en foto’s Bote Sape Schoorstra