Terrastest: It Posthûs Burdaard - Prima pauzeplek voor tijdens een fietstocht

Burdaard - Deze zomer bezoekt Johanna Kommerie iedere week een ander terras in de regio, waarbij ze vertelt over de locatie, de omgeving en ontmoetingen op het terras. Deze week: Hotel-Restaurant It Posthûs in Burdaard.

Langs de Dokkumer Ee is het fijn fietsen. En deze week al helemaal, nu de temperaturen weer wat stijgen en het zonnetje zich wat vaker laat zien. Het is woensdagmiddag als ik naar Hotel-Restaurant It Posthûs ga om daar het terras uit te testen. Ik ben deze keer niet alleen op het terras. De meeste plekken zijn bezet, zowel op de stoep van het pand als op het terras boven het water. Veel van de terrasbezoekers zijn op de fiets naar Burdaard gekomen. Even een kopje koffie drinken, misschien een gebakje erbij, en dan weer doorfietsen naar Dokkum. Of richting Leeuwarden, als je de andere kant opgaat.

Op het terras van It Posthûs heb je een prima uitzicht over de Dokkumer Ee, de brug en de boten die er langs varen. Je zit er eerste rang. Vandaag is het op het water jammer genoeg wat rustig. In de tijd dat ik op het terras zit hoeft de brug maar één keer open. Zo nu en dan vaart er een sloepje voorbij, maar de grote boten laten zich vandaag helaas niet zien.

Ik bestel een vitamine smoothie, met onder andere sinaasappel, appel en meloen. Terwijl ik wacht op mijn bestelling komt er aan het tafeltje naast mij een vrouw zitten. Het is de 87-jarige Maaike Cuperus uit Dokkum. “Ik heb net dertig kilometer gefietst. Vanuit Dokkum, van De Falom naar het Bûtenfjild en toen bijna bij Ryptsjerk. Toen dacht ik: nu moet ik maar terug, anders ben ik wel een heel eind van huis. Er moet wel genoeg stroom in de accu blijven zitten, natuurlijk. Ik heb één keer gehad dat de batterij van de fiets leeg was. Toen moest ik van Damwâld nog het laatste eind trappen naar Dokkum. Dat hakte er wel in”, aldus mevrouw Cuperus.

Dertig kilometer fietsen moet uiteraard beloond worden met koffie en gebak. “Wil jij wel even een foto van mij maken als ik koffie en gebak voor me heb staan? Dan kan ik daar de familie de gek mee aansteken. Dan stuur ik de foto door in de familie-app”, zegt mevrouw Cuperus lachend. Ze haalt een tablet uit haar tas, waarna ik een foto maak van deze stralende vrouw. 

Al met al heb ik een positieve indruk van dit terras. De locatie aan het water maakt het terras rustgevend, je kunt er echt even bijkomen. Tegelijkertijd heb je voldoende reuring om naar te kijken, met fietsers, wandelaars, een enkele auto die over de brug rijdt en de voorbijvarende bootjes.
Extra positief is de aanwezigheid van een oplaadpunt voor elektrische fietsen. 

Sfeer: 8
Eten & drinken: 7,5
Bediening: 7