Wopkje Bergmans wint Grut Frysk Diktee bij de Oldehove

Leeuwarden/Holwerd - Wopkje Bergmans uit Holwerd heeft het Grut Frysk Diktee 2018 gewonnen. Van de 621 deelnemers die meededen aan deze speciale editie kwam zij als beste uit de bus. Wopkje Bergmans vindt het heel bijzonder juist dit jaar te winnen: “Fantastysk, dat je dit winne meie. Ik hie it net ferwachte want de meast simpele saken hie ik fout. Mar dy sfear dy’t hjir wie makke it ekstra bysûnder. It wie bjusterbaarlik.”

Het Grut Frysk Diktee was dit jaar iets anders dan normaal. Iedereen mocht meedoen in een ultiem streven het Oldehoofsterkerkhof vol te krijgen. Met 621 deelnemers is dat gelukt.

De tekst, die dit jaar geschreven is door de presentatrice van het NOS Jeugdjournaal Welmoed Sijtsma, ging over heimwee naar Fryslân. Woorden waar deelnemers het lastig mee hadden waren onder andere ‘krykkrakjende’ (twee keer een k) en ‘gin-tonic’ (met koppelteken).

Finalespel

In het speciale finalespel dat met de zes beste dicteeschrijvers gespeeld werd, liet Wopkje Bergmans zien de beste van alle deelnemers te zijn. Ze had drie fouten in de dicteetekst en kwam het finalespel goed door. De eerste prijs bestond uit het ‘Gouden dakje’, twee kaarten voor de Stormruiter en een diner voor twee.

Het Grut Frysk Diktee werd georganiseerd door de Afûk, Lân fan taal, de Fryske Akademy, Provinsje Fryslân, Cedin en Omrop Fryslân.