In de schijnwerpers: Laura Zwaneveld

ANJUM - In de rubriek ‘In de schijnwerpers’ komt iedere week een persoon aan bod die iets bijzonders beleefd heeft, een prijs heeft gewonnen, bijzonder vrijwilligerswerk doet of iets speciaals gaat doen. Deze week: Laura Zwaneveld.

Laura Zwaneveld werd geboren in Rotterdam Zuid. Hier zou de kunstenares nog 48 jaar wonen, tot ze twee jaar geleden haar rust vond op het platteland, in de buurt van Anjum. Ze laat zich inspireren door het door haar zo geliefde Wad, de luchten boven dit gebied en spulletjes die ze vindt tijdens haar wandelingen langs de kust.

Waarom besloot je vanuit Rotterdam naar Anjum te verhuizen?

“In 2011 werd ik helemaal verliefd op het Wad en besloot ik dat ik hier ooit wilde gaan wonen. Ik zette mijn huis te koop, maar de verkoop ging niet zo snel. Vrienden en familie verklaarden me in eerste instantie voor gek, maar ze groeiden met me mee in mijn verlangen om bij het Wad te gaan wonen. Friezen verklaarden me ook voor gek. Ze zeiden: “Wacht maar tot het winter wordt.” Maar in 2016 verkocht ik plotseling mijn huis en had ik nog zeven weken om iets anders te vinden. Ik wilde graag naar Paesens-Moddergat, maar daar was weinig te vinden. De makelaar wees me op een huisje bij Anjum in de buurt. Toen ik dat zag wist ik: “Dit gaat het worden.”

Hoe bevalt het wonen in Friesland?

“Toen ik hier naartoe kwam had ik twee angsten: dat ik zou vereenzamen en dat ik geen geld zou kunnen verdienen. Beide angsten bleken gelukkig ongegrond. En die winter? Dat was voor mij geen enkel probleem. Ik hou van mooie luchten, en de luchten zijn in de winter nou eenmaal een stuk spannender dan in de zomer. Het grote verschil tussen wonen in Rotterdam Zuid en Friesland is voor mij dat ik hier een stuk opener ben. Hier laat je de voordeur gewoon open staan, in Rotterdam zou je dat nooit doen. Als ik weer even in Rotterdam ben dan merk ik dat ik een ingesleten alertheid heb, mijn tas geen moment onbewaakt laat. Dat hoeft hier niet. Hier heb je het ultieme gevoel van vrijheid en veiligheid. Daar heb ik aan moeten wennen. Maar het wende snel. Ik heb hier niet meer die constante spanning in mijn lijf.”

Komt dat gevoel van vrijheid je kunst ook ten goede?

“De stad heeft mij geblokkeerd. Nu ik hier woon kan ik de energie een stuk beter bij mezelf houden. De natuur inspireert mij. Van huis uit ben ik fotograaf. Een paar jaar geleden heb ik mezelf een enorm cadeau gegeven door een halfjaar vrij te nemen en weer te gaan spelen met ideeën en materialen. Ik wilde weer vieze handen. Zo ben ik weer gaan experimenteren met grafiekkunst en dat bleek heel goed bij me te passen.”

Waar kunnen we je kunst zoal tegenkomen?

“Het eerste jaar dat ik hier woonde heb ik het heel druk gehad met allerlei exposities. Dat heb ik dit jaar wat op een lager pitje staan, al ga ik wel in het Westen exposeren in het najaar. Ik sta binnenkort op wat markten in de regio, zoals de natuurmarkt van De Kruidhof in Buitenpost en tijdens de Simmermerk in Moddergat. Ook zijn kleine kunstwerkjes van mij te vinden bij Artisante in Dokkum in Pakje Kunst.”

Pakje Kunst?

“In de horeca hangen tal van sigarettenautomaten die niet meer gebruikt worden. Pakje Kunst is een initiatief waarbij sigarettenautomaten worden omgebouwd zodat men daar een ‘pakje kunst’ uit kan halen. Je gooit er twee keer €2,- in, en krijgt een anoniem pakje, ter grootte van een pakje sigaretten, met daarin een uniek kunstwerkje van een lokale kunstenaar. Een leuk initiatief om lokale kunstenaars onder de aandacht te brengen!”

Meer lezen over het werk van Laura? Kijk dan op www.lab183.nl.

Johanna Kommerie