Expositie Rindeltje Doornbos in Doopsgezinde kerk Holwerd

HOLWERD Tijdens de Tsjerkepaad-dagen in juli, augustus en september 2018 exposeert Rindeltje Doornbos (1958) in de Doopsgezinde kerk te Holwerd met haar geschilderde Bijbelse figuren. Ze hoopt met deze expositie te verrassen en Bijbelse verhalen “af te stoffen” zodat deze door de portretten (opnieuw) gaan leven of met andere ogen worden gezien.

Rindeltje woont in Zwolle. Geboren in Nieuw- Amsterdam (Drenthe) verruilde zij op elfjarige leeftijd het Drentse voor ‘t Duitse platteland, waar zij opgroeide. Dieren en natuur boeien haar en daarin vindt zij inspiratie om zich creatief te uiten. Ze woonde en werkte in binnen- en buitenland o.a. als docent in het basis- en voortgezet onderwijs. Daarnaast bleef ze tekenen en schilderen met o.a. olieverf en Oost-Indische inkt.

Rindeltje schildert met haar vingers en weet haar onderwerpen zo neer te zetten dat het lijkt alsof ze zijn afgetast in de ruimte, alsof ze vanuit voelen zijn ontstaan.

Zij werkt met acrylverf op linnen met als bijzonder detail dat er geen paletmes of penseel aan te pas komt want zegt ze: „Ik heb het in de vingers. Een penseel is het verlengstuk van een vinger. Met mijn duimen maak ik draaibewegingen. Met mijn pink doe ik de details, maar gebruik ook andere vingers als er een andere kleur in het spel is. Achtergronden zet ik op met de vlakke hand. Nadat ik ze maak duurt het soms enige tijd voordat ik er wat mee doe. Wanneer ik iemand/iets wil schilderen zie ik op een gegeven moment een passende kleurstelling. Daarna ontstaat het beeld vanzelf. Alleen de meest wezenlijke kenmerken van de personage(s) komen vanuit de handbewegingen naar voren. Bij de mens zit het wezen in de ogen en de gezichtsuitdrukking.”

Bij de tijdens deze Tsjerkepaad tentoongestelde figuren gaat het om de emotie. Kunst moet emoties losmaken, loslaten.

Doornbos heeft deze emotie al tastend in beeld gebracht, de geschilderde figuren zijn als een streling neergezet.

De kerk is open op zaterdag 7, 14, 21, 28 juli, 4, 11, 18, 25 augustus, 1 en 8 september ‘s middags van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Eigen foto