Peter Schulting wint De omloop van de Kompenije

Drachtstercompagnie - De 15de editie van de wielerwedstrijd ‘De omloop van de Kompenije’ is gewonnen door Peter Schulting uit Lemele. In de lange eindsprint op de Tsjerkebuorren wist hij René Hooghiemster uit Sneek nipt te verslaan.

Ook dit jaar had men in Drachtstercompagnie weer een groot deelnemersveld aan de start, waaronder een tiental professional B-renners. Deze renners beschouwden de wedstrijd als trainingswedstrijd voor het Nederlands kampioenschap van komend weekeinde.

In het veld met elites, beloftes en amateurs waren het dan ook de professionals die het verloop van de wedstrijd bepaalden. Al vrij snel ontstond er een kopgroep van dertien renners, onder wie de Friese professionals Johan Knol, Hartthijs de Vries en René Hooghiemstra. Het peloton, met daarin onder anderen schaatser Kjeld Nuis, Sipke Zijlstra, Andries Weening en de gebroeders Stroetinga, probeerden nog wel het gat te dichten maar waren feitelijk al vanaf het begin kansloos.

In de laatste rondes van de omloop was het met name Danny van der Tuuk uit Assen die meerdere keren tevergeefs uit de kopgroep probeerde te ontsnappen. Daarmee verdiende hij de titel van meest strijdlustige renner. In de voorlaatste ronde ontstond er uiteindelijk een kopgroep van drie renners onder wie de eliterenner Ronald Kruijer uit Donkerbroek. In de eindsprint moest hij het afleggen tegen het sprintgeweld van René Hooghiemster en winnaar Peter Schulting.

De Vries

Hartthijs de Vries uit Kollum werd uiteindelijk negende en Johan Knol uit Bakkeveen twaalfde. De sprint van het verbrokkelde peloton werd gewonnen door Olympisch schaatskampioen Kjeld Nuis. Aan het einde van de wedstrijd liet hij zich nadrukkelijk zien in de Kompenije, met als resultaat een mooie veertiende plek in de deze jubileumeditie. Bij de prijsuitreiking kreeg hij als bekende Nederlander van de charmante ronde missen extra kussen voor zijn prima prestatie als wielrenner.

Beste amateur

De beste amateur in de wedstrijd was Evert Jan Veltkamp uit Roden.  Hij eindigde als 21ste achter oud-winnaar Rudie Vriend uit Schagen. Van de 89 gestarte renners wisten uiteindelijk 68 renners de 80 kilometer lange wedstrijd uit te fietsen. Jammer voor de organisatie was het dat 25 van de 119 ingeschreven renners om verschillende redenen verstek lieten gaan. Desalniettemin werd de laatste editie van De omloop van de Kompenije een prima wedstrijd, met een sterk deelnemersveld en uiteindelijk een trotse vader met kind als winnaar op het Kompenijster podium.

Stratenloop

Bij de stratenloop voorafgaande aan de wielerwedstrijd viel de belangstelling van de kant van de lopers tegen. Bij jeugd streden een twaalftal lopers om de medailles waarvan een aantal de finish niet wisten te halen. Bij de ‘grote’ loop van 3, 6 en 9 km waren er slechts veertien deelnemers. De winnares op de 9 km bij de dames was de uit Rottevalle afkomstige Rianne Harmsen. Ze was zelfs nog sneller dan de winnaar van de mannen, Willem Hunneman uit Drachten.