Bij zwembad De Wettervlecke werkt men hard aan Energietransitie

Surhuisterveen - De mensen van PvdA Achtkarspelen werden afgelopen vrijdag door Bonne Helfrich ontvangen bij een werkbezoek aan het zwembad.

,,Iedereen weet dat het gebruik van gas eindig is en ook in de Wettervlecke zijn we op zoek naar nieuwe energie. Er liggen hier op het moment 42 zonnepanelen op het dak en dat aantal kunnen we nog fors uitbreiden om ons doel - een energie neutraal zwembad in de toekomst - te verwezenlijken.  Zonne-energie is geen waarborg voor de piekbehoeften om het water altijd op een goede temperatuur te houden. We zijn aan het zoeken of naast zonne energie het verwarmen met houtsnippers een optie is", liet Helfrich het gezelschap weten.

Voorzitter Joop Numan gaf aan dat het leszwemmen aantrekt in de Wettervlecke en kinderen die in de zomermaanden les krijgen en in de wintermaanden, als het zwembad dicht moet verder willen, naar de Kûpe in Buitenpost worden verwezen. ,,We moeten elkaar niet beconcurreren maar aanvullen",  aldus Joop. ,,Ons zwembad de Wettervlecke moet betaalbaar zijn voor iedereen en dat bereiken we doordat hier veel inzet is van vrijwilligers en dat de Wettervlecke een steeds aantrekkelijker bad wordt in de regio. Ook dit jaar gaat het weer prima want door het mooie weer dit voorjaar hebben we nu al weer meer dan 30.000  bezoekers gehad. Eigenlijk is de Wettervlecke ook een sociale ontmoetingsplaats waar niet alleen bezoekers komen en door de scholen in de omgeving  gebruik wordt gemaakt tijdens sportdagen en evenementen, maar ook doordat wij mensen met een beperking bij het bad betrekken. Door een grote inzet van personeel en vrijwilligers redden we het met de gemeentelijke subsidie maar mocht er in de toekomst een dringende reparatie aan het bad moeten komen die veel geld moet kosten, dan zullen we zeker bij de politiek aan de deur kloppen", liet hij Theun Nicolai en Sjon Stellinga weten. 

,,Op het moment rond het bestuur plannen af voor nieuwbouw van een kleding- en gebruiksruimte voor de vrijwilligers. De nieuwbouw zal in de wintermaanden worden uitgevoerd en tegelijkertijd komt er ook een facelift voor de bezoekersruimte. Bij de nieuwbouw was op het parkeerterrein ook een camperplaats gepland. Deze zou in het bouwproject mee worden genomen als een servicepunt voor toeristen en recreanten", aldus Numan.  Jammer genoeg moest door wet- en regelgeving zo veel geïnvesteerd worden dat dit financieel onhaalbaar is geworden. Zowel Numan als Helfrich riepen de politieke vertegenwoordigers op om te kijken naar de regelgeving die het vaak onmogelijk maakt om een project zoals een camperplaats te realiseren.