Terrastest B&G Surhuisterveen: huisgemaakt ijs is een aanrader

SURHUISTERVEEN - Deze zomer bezoekt Johanna Kommerie iedere week een ander terras in de regio, waarbij ze vertelt over de locatie, de omgeving en ontmoetingen op het terras. Deze week: Bijzonder & Genieten in Surhuisterveen.

Bijzonder & Genieten in Surhuisterveen, ook wel kort B&G genoemd, is een prachtig adres in Surhuisterveen voor wie op zoek is naar bijzondere woonaccessoires, kleding, cadeaus en de lekkerste delicatessen. Een bezoek aan Surhuisterveen is niet compleet zonder een bezoekje aan deze winkel tegenover het Torenplein. Van die delicatessen kun je bij B&G meteen genieten op het terras. Aan de rechterzijde van het pand staan wat banken en krukjes voor als je even een huisgemaakt ijsje komt eten, en aan de linkerzijde staan stoelen met tafels, voor als je wat langer op het terras wilt zitten.

Anders dan bij andere terrassen wordt je bestelling bij B&G niet aan de tafel opgenomen. Ook wel logisch, want het bedrijf is in de eerste plaats een winkel, en heeft pas in de tweede plaats een horecafunctie. Wie wat wil eten of drinken loopt daarom zelf naar binnen, bestelt bij de balie wat lekkers en gaat buiten (of binnen) zitten. Vervolgens wordt de bestelling bij je tafeltje gebracht.

Terwijl ik op het terras zit kijk ik even om me heen. De locatie voor het terras is wat mij betreft niet je-van-het. Het uitzicht, het parkeerterrein naast het welbekende torentje, is niet bepaald het ultieme terrasuitzicht. Het is bovendien een druk stukje van Surhuisterveen; auto’s rijden af en aan. Voor het uitzicht hoef je dus niet speciaal naar Surhuisterveen af te reizen. Dat doe je wel voor hetgeen je bestelt bij B&G. Dat is de moeite wel waard!

Het huisgemaakte ijs is een aanrader. Je kunt kiezen uit een bakje of een hoorntje. Tot zover niets nieuws onder de zon. Maar naast de wat bekendere smaken zijn er ook smaken als meloen, Fristi en groene appel en die zijn zeker de moeite waard om eens uit te proberen.

Naast het ijsje bestel ik ook nog een stuk carrotcake, een hip woord voor de even zo hippe worteltaart, en kies voor de thee de smaak ‘Champagne-Cassis’. Ik heb er hoge verwachtingen van.

De thee, die geserveerd wordt in een klein theepotje waar ik zelf nog uit moet schenken, is zacht van smaak maar daardoor niet heel spannend. Minder spannend dan dat de naam doet vermoeden. De taart maakt de verwachtingen echter meer dan waar. De hoeveelheid wortel is wat mij betreft precies goed; je proeft het net wel, maar bij een andere hap net niet. Je krijgt in ieder geval waar voor je geld, want de taart is heerlijk en vult goed.

Sfeer: 7

Eten & drinken: 8,5

Bediening: 7