In de schijnwerpers: Irene organiseert lichaamskunstfestival

MARRUM - In de rubriek ‘In de schijnwerpers’ komt iedere week een persoon aan bod die iets bijzonders beleefd heeft, een prijs heeft gewonnen, bijzonder vrijwilligerswerk doet of iets speciaals gaat doen. Deze week: Irene Leistra-Sjoerdstra.

Johanna Kommerie

Op 23 en 24 juni vindt in het dorpshuis in Marrum het Frysk Face & Body ART Festival plaats. Het is de eerste editie van het festival, waarin het draait om de kunstvorm laten zien in al haar facetten waarbij jong en oud betrokken kan worden. De eerste dag staat in het teken van workshops van internationale bodypaintartiesten, de tweede dag is een echte familiedag, waarbij er allerlei activiteiten zijn voor alle leeftijden. Irene, special make-up artist, is de bedenker van het festival.

Waarom heb je besloten dit festival te organiseren?

“Gezichts- en lichaamskunst is iets wat je niet veel ziet. Er is nog een hoop onwetendheid over. Zo denken veel mensen bij het horen van bodypaint dat je daarvoor compleet naakt moet. Dat hoeft helemaal het geval niet te zijn. Er zijn ook prachtige kunstwerken te maken op alleen een arm, of wanneer je je ondergoed aanhoudt. Die onwetendheid hoop ik met dit festival weg te nemen. Het festival is dan ook niet alleen gericht op bodypaint, maar ook gezichtskunst zoals schmink. Ook bijvoorbeeld haardracht hoort erbij.”

Het festival vindt plaats in het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018.

“Dat klopt. Vorig jaar werd in de gemeente Ferwerderadiel een inspiratieavond gehouden over Culturele Hoofdstad. Toen bleek dat er nog helemaal niet zoveel initiatieven waren in de gemeente. Terwijl dit zo’n prachtige omgeving is, met erg levendige dorpen. Ik dacht: daar moet ik wat mee. De gemeente was hier ook erg enthousiast over. En nu het festival in de steigers staat krijgen we ook van alle kanten uit het dorp hulp. Er zijn enorm veel mensen uit Marrum die hun steentje bijdragen.”

Wat kunnen bezoekers verwachten tijdens het festival?

“Tijdens de workshopdag op zaterdag worden er workshops gegeven door een aantal hele goede kunstenaars, uit Amerika, Engeland, Duitsland en Nederland. Deze workshops zijn voor iedereen geschikt, ook voor mensen die nog nooit geschminkt hebben. Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar voor deze workshops. Op zondag hebben we een echte familiedag. De kunstenaars die de zaterdag workshops geven gaan dan zelf ook aan de slag. Er is muziek van het duo Sita en Marije uit Feanwâlden, en Ate en Bertina uit Buitenpost. Er komt een danser die bekend is van So You Think You Can Dance een workshop geven. Verder zijn er springkussens voor de kinderen, verkoop van materialen, er komt een keramist, er is een workshop graffiti en je kunt airbrushen. Op deze dag kun je vooral lekker uitproberen. Ook is er een blacklight-experience en nog veel meer.”

Een blacklight-experience?

“We maken één ruimte in het dorpshuis helemaal donker. In deze ruimte wordt dan onder andere met UV bodypaint gewerkt.”

Wanneer is het festival voor jou geslaagd?

“Als ik rondloop en zie dat mensen het naar hun zin hebben. Dat mensen trots zijn, omdat ze iets leuks geleerd hebben. En ik hoop natuurlijk dat bezoekers tegen anderen zeggen dat ze echt iets gemist hebben. Het is niet de bedoeling dat het een 2018-dingetje wordt, dat geen vervolg krijgt. Volgend jaar hopen we weer dit festival op touw te kunnen zetten!”

Het Frysk Face & Body ART Festival vindt plaats op 23 en 24 juni in Dorpshuis De Nije Tille aan de Ringwei 21 in Marrum. Voor de workshops is opgave vereist. Voor de zondag bedraagt de entree €3,- p.p. Kijk voor meer informatie en aanmeldingen op www.ffbf.nl.