Jesse Swart pakt weer Nederlands ultieme Kyokushin Karate-titel

HALLUM - Hallummer Jesse Swart van Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens heeft zondag 10 juni opnieuw het Nederlands Kampioenschap Kyokushin Karate gewonnen. Vrijwel alle Kyokushin Karate-bonden van het land, elk met een eigen jaarlijks NK, verzamelden zich in Topsportcentrum Almere om uit te maken wie de 'best of the best' is. Swart (16) bezat al nationale titels bij zijn bond, de NSKO, en werd in 2016 ook uitgeroepen tot de ultieme kampioen. De broers Jordi en Mark de Boer uit Leeuwarden sleepten namens Iryoku eveneens een bokaal in de wacht.

Swart, die twee jaar geleden in het Rotterdamse Ahoy kampioen der kampioenen werd, opende het toernooi zeer overtuigend. Hij versloeg zijn eerste tegenstander in de groep 15-16 jaar met tweemaal een waza-ari (half punt), wat hem een ippon (vol punt) en daarmee de winst opleverde. In de finale sloot Swart een jongensboek in stijl af. Hij liep een waza-ari achterstand op, trok de stand tien seconden voor tijd gelijk en won de verlenging.

Het scheelde niet veel of Erwin Wierstra (10) had ook voor een podiumplek kunnen opgaan. Het talent uit Marrum knokte zich in de groep 9-10 jaar naar de kwartfinale, die hij nipt verloor.

(Shin)Kyokushin Karate

(Shin)Kyokushin Karate is full-contactkarate. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. (Shin)Kyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het (Shin)Kyokushin Karate, waaronder de acteurs Dolph Lundgren en Sean Connery.