Terrastest Artisante: prima plek om mensen te bekijken

DOKKUM - Deze zomer bezoekt Johanna Kommerie iedere week een ander terras in de regio, waarbij ze vertelt over de locatie, de omgeving en ontmoetingen op het terras. Deze week: Stadscafé-Restaurant Artisante in Dokkum.

Het is een beetje zien en gezien worden op een terras. Sommige mensen kunnen wel uren op een terras zitten, puur om mensen te bekijken. Een aangename locatie daarvoor is Stadscafé-Restaurant Artisante in Dokkum. Gevestigd aan de Diepswal 1, op een steenworp afstand van het beroemde keerpunt van Dokkum en naast het stadhuis van Dokkum.

Artisante heeft een modern terras, met eigentijds meubilair en grote bloembakken om het terras enigszins mee af te bakenen. Bij wat kouder weer worden terrasverwarmers aangezet, zodat je het om te temperatuur niet hoeft te laten om langs te komen.

Ik heb een goede dag uitgekozen om op het terras te gaan lunchen. Er rijden tuktuks af en aan; wellicht een speurtocht per tuktuk door het historische centrum van Dokkum? Het is een mooi gezicht, al die kleine wagentjes vol met lachende mensen.

Terwijl ik wat te drinken bestel zie ik hoe de werknemers van Artisante druk bezig zijn de tafels langs het water te schikken voor een groep bruiloftsgasten. Er wordt overduidelijk veel aandacht aan besteed. Prachtige pioenrozen maken het plaatje helemaal af. Vanaf mijn - strategisch uitgezochte - plek in de volle zon kan ik het gezelschap zien aankomen dat even later plaatsneemt op het terras. Een prachtige bruid met een even zo knappe bruidegom vieren de liefde, samen met de mensen die hen liefhebben.

Ik bestel als lunch de mosterdsoep met spek en bieslook. Een erg positief punt op de menukaart is dat bij ieder gerecht vermeld wordt of er bijvoorbeeld gluten, lactose of noten in verwerkt zijn. Zelf heb ik geen allergieën, maar ik kan me best voorstellen dat mensen met allergieën deze menukaart als zeer prettig ervaren. Zo weten zij meteen waar ze aan toe zijn.

De mosterdsoep wordt geserveerd met verschillende soorten stokbrood en boter. Ik krijg op een broodplank een goedgevulde kom met een prima smakende soep. Hier kan ik de hele middag wel op teren.

Al met al laat dit terras een goede indruk achter. Enig puntje van kritiek is dat de medewerkers het zo druk lijken te hebben met de bruiloft, dat de ‘losse’ gasten op het terras soms wel erg lang moeten wachten voordat hun bestelling wordt opgenomen. Maar dat neem ik in naam der liefde deze keer voor lief.

Sfeer: 8,5

Eten & drinken: 8,5

Bediening: 7,5