SC Kootstertille met positief gevoel naar nacompetitie

Tzummarum - SC Kootstertille heeft zaterdag eindelijk een duel tegen een team uit de top drie winnend afgesloten. Op de slotdag van de competitie was de verdiende 1-3 overwinning op belager Tzummarum meer dan voldoende om de tweede plaats definitief over de streep te trekken.

In de nacompetitie voor promotie wacht komende zaterdag in de eerste ronde vierdeklasser Friese Boys uit Kollumerzwaag. Dan zal moeten blijken of de Tilsters de goede vorm van afgelopen zaterdag kunnen doortrekken. 

Beide teams hadden zich al voor de nacompetitie geplaatst en konden het slotduel mooi gebruiken om de vorm voor de nacompetitie te testen. Met enkele noodzakelijke omzettingen liet SC Kootstertille over het geheel van de wedstrijd een prima indruk achter. De gasten waren ondanks de warme weersomstandigheden duidelijk meer op een overwinning gefocust dan een mat spelende thuisclub.

Al in minuut zeven was SC Kootstertille dichtbij een voorsprong. Heine Hiemstra bereikte met een fraaie steekpass Tom van der Veen. Deze trok voor maar net voordat Jouke Waaksma Bzn kon uithalen was een teen voldoende om het gevaar voor de thuisclub af te wenden. Het eerste halfuur had Tzummarum niets in te brengen en mocht het blij zijn dat SC Kootstertille luchtig met de kansen omsprong. 

Precies op het halfuur leek doelman Jelle Pieter van der Walt van Tzummarum door een fraaie lob van Jouke Waaksma Bzn toch te worden verslagen. Maar de bal stuiterde door de keiharde ondergrond net iets te hoog op en scheerde rakelings over de lat. 

Met de 0-0 ruststand kon de thuisclub het meest vrede hebben. Tzummarum kwam zelf pas kort na de thee tot hun eerste kans. De bal werd vanaf de rechterflank voorgegeven en bij de tweede paal snoeihard door Tim Grond ingekopt. Tot opluchting van de Tilsters verdween het speeltuig echter in het zijnet. 
Een minuut later anticipeerde SC Kootstertille uitstekend uit een vrije schop. Menno Waasdorp gaf de bal laag over de grond voor, Jouke Waaksma Bzn reageerde instinctief en bracht via de paal zijn team op een 0-1 voorsprong. Enkele minuten later had SC Kootstertille de score ook al verdubbeld. Gerbrand Waaksma vond de ingebrachte Harmen Tabak en de langdurig geblesseerde linkerspits liet zien dat er met zijn vorm niets mis is. De goed aangesneden bal werd door Feitzen Talsma echter dusdanig verkeerd geraakt dat hij zijn eigen doelman kansloos passeerde; 0-2. 

De tweede helft was nog maar amper tot het kwartier gevorderd toen de wedstrijd ook al was beslist. Gerbrand Waaksma vond broer Jouke. Deze plukte de bal uit de lucht en rondde technisch zeer fraai voor 0-3 af. Met zijn 32ste treffer van deze competitie passeerde Jouke Waaksma Bzn Wietze van der Veen als recordhouder met de meest gescoorde competitiedoelpunten voor SC Kootstertille binnen een seizoen.

Gerbrand Waaksma strandde een kwartier voor het einde bij een doelpoging nog op thuisclub-doelman Van der Welt alvorens de thuisclub onverwachts aan een tegentreffer kwam. Vanaf rechts gaf Arjen Hogenhuis de bal scherp voor en knikte Jelmer van der Meer de 1-3 binnen.

Geheel onnodig raakte SC Kootstertille daarna de grip op de wedstrijd een beetje kwijt door te gehaast de lange bal te hanteren. Tzummarum was echter niet bij machte om het duel nog te doen kantelen hoewel het in de slotminuut nog een aardige mogelijkheid op de aansluitingstreffer kreeg. Tim Grond wist de bal in de Tilster zestien goed aan te nemen waar Menno Waasdorp het gevaar tijdig onderkende, maar de bal daarbij ongelukkig met de arm beroerde. De topscorer van Tzummarum legde aan om via de toegekende elfmeter zijn tweehonderdste competitiedoelpunt luister bij te zetten. Hij had echter buiten Tille-doelman Albert Jan Merkus gerekend want deze wist de ingeschoten strafschop knap uit zijn doel te ranselen en Tim Grond zodoende van zijn record af te houden. 

De verdiende 1-3 overwinning voor SC Kootstertille is een mooie opsteker voor het belangrijke nacompetitieduel komende zaterdag in eigen huis tegen Friese Boys.