Elfstedenfietsers enthousiast over Dokkum

Dokkum - De Fiets Elfstedentocht is al meer dan 100 jaar een jaarlijks evenement op pinkstermaandag. De fietsers fietsten de 240 km lange Elfstedentocht in één dag vanuit start- en finishplaats Bolsward. Met tussen 08.00 en 13.00 doorkomst in de noordelijkste stad Dokkum. Waar het een en al gezelligheid was bij de stempelpost en in de binnenstad.

Keerpunt Dokkum

Na de start kwamen alle fietsers langs de elf steden van Friesland, waaronder Dokkum, vanaf deze noordelijkste stad keerde men terug naar Leeuwarden om vervolgens verder af te zakken naar het zuiden. Vanaf 08.00 uur werd er gestempeld op parkeer terrein de Helling. Met een doorkomst van 14500 fietsers en daarnaast de toeschouwers was het een en al gezelligheid op De Helling. De fietsers hadden na de eerste 80 kilometer wel in zin in een bakje koffie met appeltaart. Heerlijk in het zonnetje genoten zij van de verzorgingspost in Dokkum, ze konden hier terecht voor fietsherstel, watertappunt, toiletvoorziening en als het moest EHBO. Muzikale inbreng was er van Brassband Euphonia Ternaard en DJ PC. Voor de kinderen waren er enkele springkussens opgesteld en konden de kleinsten bouwen met de bouwblokken.

Andere stempellocatie en route

Omdat de Markt verbouwd wordt is er uitgeweken naar parkeerterrein de Helling. Volgens rayonhoofden Bote Sape Schoorstra en Rimmer de Vries is voor de Helling gekozen vanwege de ligging, ‘Je hebt toch wat ruimte nodig om 15.000 fietsers te herbergen, daarnaast zijn wij ook een verzorgingspost en moeten wij op die manier nog verschillende zaken herbergen. Zoals het er nu naar uitziet is het geen verkeerde keus geweest, fietsers zijn vol lof over de ruimte en de goede doorstroming,’ aldus Bote Sape Schoorstra.

Evenals de stempellocatie was ook de route door de binnenstad gewijzigd, er werd nu via de Legeweg en de Suupmarkt gereden, hierbij kwam men langs het bekende ‘Keerpunt van Dokkum’. ‘Als de Elfstedentocht op de schaats er niet meer langs gaat dan doen wij het wel’, aldus Rimmer de Vries. Vanaf het Keerpunt hadden de fietsers voor de wind richting Bolsward. De route door de stad was compleet bepijld wat ook zeer werd gewaardeerd.

Pleisters en banden

Bij de EHBO post in Dokkum werden enkele pleisters geplakt en een paar pijnstillers uitgedeeld, verder sprak de EHBO over een rustig evenement. Bij de banden herstellers kwamen wel veel fietsen met lekke banden binnen en kapotte kettingen.

Live in Dokkum

De thuisblijvers hoefden ook dit jaar weer niets te missen, vanaf 08.00 uur was Omrop Fryslân live aanwezig in Dokkum voor sfeerverslag en interviews. In de middag werd er overgeschakeld naar de Sudwesthoeke. De gezelligheid en drukte op de Helling in Dokkum duurde tot ongeveer 13.00 uur.

Foto’s: Bote Sape Schoorstra