Een robothond als hulp in de zorg

MARRUM - De zorg in Noordoost Fryslân wordt straks verzorgd door Bijke, de digitale Sta(U)Bij hond.

Bijke wordt een (kunstmatig) intelligente, aaibare robot met het uiterlijk van een (Friese Stabij) hond. Bijke helpt haar baasje bij het houden van de regie over eigen leven. Bijke stimuleert u om bewust en gezond te leven, voldoende te bewegen en helpt bij de contacten met familie, vrienden en omgeving. Bijke helpt met het doen van boodschappen en weet wat er nog thuis in koelkast staan. Bijke herinnert u aan afspraken en kan helpen bij het regelen van vervoer.

Bijke heeft zelfs al een fanclub. Die bestaat uit wijkverpleegkundigen (Thuiszorg Het Friese Land, Interzorg Groep, Palet,) fysiotherapeuten (Bakker Training en Therapie en Fysio Ferwert), sociaal werkers (Timpaan Welzijn en Gebiedsteam DDFK) in de regio Ferwerderadiel en medewerkers van het Zorglab NOF.

Zij willen van de toekomstige gebruikers weten wat Bijke moet kunnen om u goed van dienst te zijn. Daarom worden donderdag 24 mei van 16.00 -17.30 uur en/of van 19.00 - 20.30 uur nagedacht over een leven lang goed thuis kunnen blijven wonen met de beste zorg. Bijke kan u daarbij helpen. Hoe? Denk met ons mee!

Voor meer informatie en opgave: A v.d. Kooi, tel. 06 25 000 677, e-mail avdkooi@ddfk.nl

Locatie: Dorpshuis De Nije Tille, Ringweg 21 in Marrum

Bijke is een project van het Zorglab NOF, onderdeel van Kennislab Noordoost Fryslân. www.kennislabnof.frl/projecten