Canadezen aanwezig bij 4 mei-herdenking in Ternaard

Ternaard - Dit jaar zijn er op 4 mei twee herdenkingen in Ternaard. Overdag begint de herdenking bij de herdenkingstegel in de zeedijk nabij Holwerd, hierna volgt nog een herdenking op de algemene begraafplaats van Ternaard. Tijdens deze herdenking worden de crewleden van twee neergehaalde vliegtuigen van de RAF herdacht. Dit in het bijzijn van zes Canadese Tweede Wereldoorlogsveteranen.

Herdenking Holwerd

Om 11.00 uur begint de herdenking bij de gedenktegel in de Zeedijk nabij Holwerd. Op deze plek boorde zich op 26 juni 1943 een Wellington van de RAF 166 squadron in de zeedijk. De bemanning is nooit geborgen en ligt nog steeds in de zeedijk begraven. Hier worden kransen gelegd door de organisatie en klinkt de Last Post gevolgd door twee mintuten stilte. Na deze herdenking volgt een tocht langs de zeezijde van de dijk, een dertigtal historische voertuigen van Keep Them Rolling brengen de Canadese veteranen naar Ternaard.

Herdenking Ternaard

De binnenkomst in Ternaard van dertig voertuigen van het historische Keep them rolling is rond 12.00 uur, hier wordt door de deelnemers en Canadese Veteranen en familie een lunch genuttigd. De herdenking op de Algemene Begraafplaats van Ternaard, bij de Grutte Tsjerke, vindt om 13.00 uur plaats. De veteranen worden door een erehaag geleid alvorens zij de begraafplaats betreden.

De herdenking vindt plaats bij de graven van de omgekomen bemanningsleden van onder andere de Wellington van het RAF 166 squadron op 3 augustus 1943. Hiervan is één crewlid niet geïdentificeerd. Na uitleg en bloemlegging, wordt de Last Post ten gehore gebracht met aansluitend twee minuten stilte en het Britse en Canadese volkslied. Hiermee eindigt de middag herdenking met een internationale inbreng. 

Living history weekend

De herdenkingstocht wordt samen met een bevrijdingstocht op 5 mei en eredienst te velde georganiseerd door ’De Klinze Headquarters’ en stichting Canadian Liberators. Zij organiseren in het weekend van 3 tot en met 6 mei verschillende activiteiten rond landgoed De Klinze in Aldtsjerk, waaronder muzikale kinderactiviteiten en een echt kampement. Om de Canadezen te verwelkomen, nadat zij bij het Befrijdingsfestival Fryslân zijn geweest, wordt er langs de oprijlaan een erehaag gevormd. De Canadezen komen rond 16.00 uur aan in ‘De Klinze Headquarters’. 

20.00 uur twee minuten stilte

De mensen die niet bij de herdenking aanwezig kunnen zijn kunnen ’s avonds om 19.15 uur naar verzorgingshuis Spiker Ternaard komen voor de herdenking bij het algemene verzetsmonument van Dongeradeel, hierna is er ook een rondgang over de begraafplaats en er wordt afgesloten in de Grutte Tsjerke met een herdenkingsmoment.