Weinig nut en genoegen voor ’t Fean ’58 in Luttelgeest

Luttelgeest - ’t Fean ’58 heeft zaterdag in de uitwedstrijd tegen Tonego een pijnlijke nederlaag geleden. De gastheren uit Luttelgeest overklasten de bezoekers op inzet en effectiviteit. Op de 5-1 overwinning viel niets af te dingen.

,,Volkomen verdiend”, vond ook ’t Fean ’58-trainer Mark Bosma. Dat de nederlaag het gevolg was dat de Friezen niet in goede doen waren, daarmee zou je de prestatie van Tonego tekort doen. De polderbewoners waren het juist die lieten zien dat met inzet veel te halen is. Want daaraan ontbrak het niet bij Tonego, dat de punten goed kan gebruiken. Een snelle en gretige aanvalslinie vormde de basis voor een doelpuntrijke wedstrijd.

Tonego (Tot Ons Nut En Genoegen Opgericht) is een hechte dorpsclub. De omnivereniging, waaronder naast voetbal ook gymnastiek, tennis en volleybal valt, neemt een belangrijke plaats in in het dorp, dat 1600 inwoners telt. ,,Dat wij op dit niveau spelen is bijzonder. De club leeft, aan vrijwilligers hebben we geen gebrek”, aldus voorzitter Leo Baars van de omnivereniging. ,,Iedereen, die kan lopen, voetbalt hier”, zegt hij met een glimlach.

De trainer Steven van Mourik maakte deze week bekend dat hij na tien jaar stopt. De voorbereiding van de thuisclub was niet ideaal. ,,Onze trainer had vandaag open dag, de spelers deden samen de voorbespreking”, vertelde voorzitter Bert Geerts van de voetbaltak. Toen het beginsignaal klonk, kon Van Mourik zich precies op tijd bij zijn mannen voegen en hoefde hij niets te missen van de spectaculaire beginfase. 

Want de toeschouwers hadden nog maar net de warme kantine verlaten voor een koud stekje aan de zijlijn of zij zagen al een 2-0 stand op het scorebord staan. Pascal van Driel en Okke op den Kelder zorgden ervoor dat ’t Fean ’58 meteen wakker werd geschud. ,,Onze jongens putten energie uit een voorsprong. Dat hebben we dit seizoen meer gezien”, wist Geerts.

De blauwhemden kwamen door André van der Molen al snel op 2-1 en alles leek weer mogelijk. Kansen van Jens Hamstra en Erwin Vos werden door de gasten niet benut.

Meteen na rust tekende Sjoerd Tuinhof met een geweldige knal in de kruising de 3-1 aan. Hoewel ’t Fean ’58 aandrong, werden de bezoekers niet gevaarlijk. ,,Er is in de tweede helft geen enkel schot op doel gelost”, baalde Mark Bosma na afloop. De thuisclub gaf een lesje in effectiviteit. Pascal van Driel (4-1) en Marc van den Ouweland (5-1) bepaalden uiteindelijk de eindstand.