Jaaroverzicht Stichting Dierenopvang de Wissel

Leeuwarden - De Wissel vangt zwerfdieren op uit de volgende gemeenten: Leeuwarden, Harlingen, De Waadhoeke, Vlieland en Ameland. Wekelijks brengt de dierenopvang een of meerdere asieldieren in de Huis aan Huis onder de aandacht. Alhier een terugblik op 2018.

Er zijn dit jaar (helaas) weer veel dieren binnengebracht. En op de dag van deze telling is het jaar natuurlijk nog niet voorbij. Maar het is wederom duidelijk dat De Wissel er niet voor niets is.

De volgende dieren werden opgevangen: 516 katten, 189 honden, 49 konijnen, 21 vogels, 3 cavia's, 2 tamme ratten, 2 chinchilla's, 1 wandelende tak en 1 goudvis.

,,Al deze dieren vonden bij ons een tijdelijk huis waar ze opgevangen werden, konden herstellen, herenigd werden met een eigenaar of weer een nieuw huisje kregen", aldus Linda Colijn namens De Wissel. ,,Zonder de opvang stonden deze honderden dieren op straat. We blijven dit werk met veel plezier en ervaring doen en hopen ook volgend jaar veel dieren te kunnen helpen met onze expertise en inzet. Samen met alle vrijwilligers die zich op allerlei manieren belangeloos inzetten voor De Wissel doen we met liefde ons best voor de dieren."

Knipoog van Wilmar
,,Katten komen in allerlei toestanden binnen, maar met een oog zoals Wilmar had dat zien we gelukkig niet vaak! Wilmar is op straat gevonden en niemand in het dorp scheen zijn baasje te zijn. Hij liep al een tijdje rond met een verwond oog en een dorpsgenoot kon het niet langer aanzien. Wilmar werd naar De Wissel gebracht en daar schrokken we best even van zijn toestand... Zijn rechteroog was volledig bedekt onder een dikke laag opgedroogd pus wat een grote korst had gevormd over en om zijn oog heen. Zo te zien iets dat al langer speelde bij hem, want zijn oog was compleet uitgedroogd en niet meer te redden. Toch bleef Wilmar een ontzettend leuke, vrolijke en blije kat!

We denken dat zijn oog al een tijdje geen pijn meer had, want met veel overgave gaf hij met dat oog kopjes tegen ons aan, en zelfs tegen de tralies van zijn hokje! De dierenarts bevestigde het vermoeden dat dit al langer bezig was en dat het oog niet meer functioneerde. Die moest er dus uit! Bij de Sterkliniek werd het oog verwijderd en netjes dichtgemaakt. Wat er precies gebeurd is blijft een raadsel, en ook waarom een eigenaar dit zo heeft laten gaan. Want Wilmar zal wel degelijk een eigenaar gehad hebben, zo aanhankelijk, lief en vriendelijk dat hij was. Dat is echt geen verwilderde kat geweest!

Na de operatie knapte hij snel op. Een weekje moest hij een kapje om, zodat hij de hechtingen er niet uit kon halen. Het genezingsproces ging als een speer: na een week mochten de hechtingen eruit en het kapje af. En een week daarna zag hij eruit alsof hij altijd zo door de wereld had gelopen. De vinder van Wilmar wilde hem graag adopteren, en na zijn herstel kon hij meteen door naar zijn nieuwe huisje."

Succes voor Saba
,,Af en toe wordt er weer eens een record gebroken in De Wissel. Dit keer was het (trieste) record voor Saba: 777 dagen zat ze bij ons in de opvang... Dat is echt heel lang! Nu heeft Saba ook een paar puntjes waar een nieuwe eigenaar wel rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld haar reactie op andere honden en haar angst voor vuurwerk. Toch is dit niet onoverkomelijk en hebben we ook moeilijkere honden herplaatst. Het blijft gissen waarom het voor haar zo lang heeft moeten duren. Maar op 1 december was het dan eindelijk zover: een nieuw huisje zette met veel liefde haar deuren open voor deze lieve meid. Carleen en Hubert hadden al langer een oogje op haar, maar konden haar door omstandigheden niet eerder opnemen. Toen alles wel zover was, zijn ze met veel enthousiasme kennis komen maken met onze langzitter. En het was liefde op het eerste gezicht. Saba mocht mee!

De eerste updates zijn al binnen en wat gaat het goed met haar! Ze is helemaal blij met alle aandacht, fijne slaapplekjes, mooie wandelingen en vooral de liefde van haar nieuwe baasjes. Saba heeft wel een aantal aandachtspuntjes, maar dat vinden Carleen en Hubert geen probleem en daar houden ze gewoon rekening mee. Het mooie is dat Saba verder eigenlijk een heel fijne huishond is en perfect op haar plek is bij hen. We zijn ontzettend blij met deze verhuizing en wensen Saba heel veel geluk en plezier in haar nieuwe leventje."

Vuurwerk
,,Het werd net al even aangehaald bij Saba: vuurwerk en dieren, het is geen beste combinatie. Het is vooral voor een deel van de mensen een leuke activiteit. Maar veel huisdieren zien deze periode liever snel voorbij gaan. Vooral de dieren die naar buiten gaan kunnen erge angst opbouwen voor vuurwerk; denk aan de honden die uitgelaten moeten worden en de katten die buiten zijn voor een gedeelte van de dag. We willen daarom iedereen oproepen om hier rekening mee te houden. Gooi geen vuurwerk richting een dier, wacht met afsteken als je een dier buiten ziet lopen en vooral: knal alleen tijdens de uren die wettelijk bepaald zijn! Dat is op 31 december vanaf 18.00 uur 's avonds tot 1 januari 2.00 uur 's nachts.

Je bent pas echt stoer als je je vrienden tegenhoudt als ze vuurwerk willen afsteken in de nabijheid van een huisdier!

Eigenaren kunnen hun dieren ook helpen. Heeft u een bange hond? Loop dan alleen korte noodzakelijke rondjes, of zoek een buitengebied waar nauwelijks geknald wordt. Zorg voor een goede halsband en/of tuig en zorg voor een dubbele zekering van de lijn. Laat katten binnen voor de laatste dagen voor oud en nieuw. Laat binnen de radio of tv aanstaan zodat geluid gemaskeerd wordt. Leid de dieren af wanneer het om 00.00 uur echt los gaat. En houdt de gordijnen dicht. Chip uw dier en registreer deze goed, mocht het dier ontsnappen dan is de kans op een hereniging het grootst. Een penning of kokertje aan de halsband kan ook. Vraag goed advies van een honden- of kattengedragstherapeut en eventueel de dierenarts. En is uw dier echt heel bang? Probeer dan vroeg in het jaar al met een gedragstherapeut te oefenen zodat het jaar erop minder eng hoeft te zijn. Als we allemaal een beetje rekening met elkaar houden dan kunnen we met zijn allen goed het nieuwe jaar in!"

Huisje voor een haan
,,De laatste paar jaar krijgen we steeds meer kippen binnen in de opvang. Ook deze vangen we op en herplaatsen we later weer, zelfs de hanen. Nu zijn er mensen die wel eens twijfelen of dat echt zo is, en dat de hanen niet stiekem in de soep verdwijnen... Nou, ook de hanen herplaatsen we wel degelijk! En soms op mooiere plekjes dan we van te voren hadden kunnen bedenken! Via de nazorg kregen we dit mooie bericht binnen van Sjaak, de grote witte haan die een maand in de opvang heeft gezeten:

Hallo medewerkers, Het gaat prima met Sjaak. Hij vermaakt zich prima met de drie kippetjes en is dol op de hond, je merkt echt dat hij honden gewend is (denk door het asiel). Ook tussen hem en de eenden gaat het goed, hij valt ze niet aan maar is wel de baas, ze gaan allemaal wel voor hem aan de kant. Sjaak wil ook nog wel eens binnen komen wanneer hij in de tuin aan het scharrelen is en schroomt niet om gewoon lekker op de salontafel te gaan zitten, al met al een brutaal aapje maar wel heel erg lief! Bijgevoegd wat foto’s van meneer. Groetjes Yvette.

Natuurlijk is het zo dat hennen (die eitjes leggen en niet kukelen) veel sneller een plekje vinden. Maar ook voor de hanen vinden we altijd wel iemand die ze wil adopteren. Soms moeten ze wat langer wachten tot we die persoon gevonden hebben, maar tot nu toe lukt dat echt altijd. En die mensen zijn we dan heel dankbaar! We zijn erg blij dat Sjaak zo mooi terecht gekomen is en wensen hem nog veel plezier in zijn verdere kippenleven!"

Vaina in het zonnetje
,,Langzitters komen in alle soorten en maten, en lang niet elk dier heeft dat aan zichzelf te danken. Zo ook niet onze Vaina, een Dogo Mallorquin van vier jaar jong. Door haar gecoupeerde oren lijkt ze erg indrukwekkend en schrikt ze mensen wat af. Dat zou je niet meer zeggen als je haar hier bij ons op schoot ziet zitten! Want knuffelen, dat kan ze als de beste! Ze is een scheet eerste klas en een fantastisch trouw maatje voor haar vaste baasjes. Vaina is wel een beetje argwanend naar nieuwe mensen, en dan vooral naar mannen die ze niet kent. Hier zal je wel echt rekening mee moeten in huis als er bezoek komt. Dan moet ze even apart gezet worden. Verder zien we eigenlijk geen minpuntjes aan deze heerlijke dame. Juist omdat Vaina al zoveel maanden bij ons zit en zich heeft ontpopt tot een dikke knuffelkont, zouden we het heel mooi vinden als deze lieverd het nieuwe jaar kan beginnen in haar eigen huisje! Heeft u interesse in haar? Bel dan met ons voor een kennismaking! We zijn bereikbaar op 058-2664300."

Prinses Nina
,,Allerlei soorten katten krijgen we binnen in de opvang: jong of oud, lief of verlegen, bang of heel stoer, binnen- of buitenkat. Er zit voor iedereen wel wat tussen! Nina was echter een verhaal apart. Die was niet zo in trek bij onze klanten... Nu was dat geen verrassing: Nina was best een heel pittige kat die met een pets aangaf dat ze je zat was. Aaien werd een spannende onderneming die je heel goed moest kunnen inschatten. En zo'n poes is niet in elk huis op haar plek. Nina moest daarom ook wat langer wachten dan normaal op een nieuw baasje. Maar die kwam! En wat is ze nu gelukkig bij Ruben. Hier een bericht van haar huidige baasje:

Het gaat erg goed met Nina, ze ervaart geen stress en is erg op me gesteld zolang ik haar maar niet al te veel en te vaak loop te aaien. Ze geeft heel goed aan wanneer het teveel is en dit zijn ook goeie leermomenten voor mij. Nina geeft zelf wel aan wanneer ze wil knuffelen en ze komt dan lekker bij me liggen. Verder is het echt super schattig dat elke keer als ik thuis kom, na even weggeweest te zijn, ze me komt begroeten. Ze komt dan aangerend, uitglijdend over het gladde laminaat, en dan wil ze echt even opgepakt worden en knuffelen. Ze begint dat ook langzaam te doen bij andere mensen die vaker langskomen. Ik ben alleen en heb geen andere huisdieren, dit is wel goed voor het prinsesje.

Nina heeft haar plekje dus gevonden! En dit is de reden dat dieren net zo lang bij ons mogen blijven tot ze een baasje vinden. Voor vrijwel elk dier is dat huisje er namelijk, het is soms alleen wat langer zoeken."

Kattencadeaus
,,Heel vaak krijgen we de vraag van mensen of ze wat kunnen doneren voor de dieren: koekjes, speeltjes, riemen, halsbanden. Van het meeste hebben we inmiddels stapels in de opslag liggen! Ontzettend fijn zo'n voorraadje. Maar wat we nog wel missen zijn krabmogelijkheden voor de katten. En laten ze nu de goedkope kartonnen krabdozen fantastisch vinden! Deze zijn voor een paar euro te koop bij dierenwinkels of op internet. Wilt u iets betekenen voor onze katten en vindt u het leuker om iets te kopen dan een donatie te doen? Dan maakt u ze heel blij door deze kartonnen krabdozen te geven! Ze zijn er in allerlei vormen en maten. De hele grote kunnen we niet zo goed kwijt maar de platte ronde of de gegolfde vormen zijn hier heel goed te gebruiken."

Konijnengeluk
,,Heel regelmatig hebben we konijnen in de opvang. Vaak komen die ook als zwerfdier binnen en zijn ze ontsnapt uit een buitenverblijf. Veel gaan terug naar de eigenaar, maar sommigen blijven. En daar zoeken we nieuwe huisjes voor. Zo ook voor Schanulleke. Omdat konijnen echt groepsdieren zijn zoeken we plekjes waar ze aan een ander konijn gekoppeld kunnen worden. Schanulleke moest aan Tup gekoppeld worden, en dat bleek een 'match made in heaven' te zijn! Het tweetal is helemaal blij met elkaar en ze lijken wel een getrouwd stel. Tup is de rustige van de twee, en Schanulleke de actieve. Maar samen zijn ze heel tevreden en ze slapen graag tegen elkaar aan. Het koppelen van konijnen is niet altijd even makkelijk en vraagt soms wel wat geduld en begeleiding van de eigenaar. Maar neem je daar de tijd voor, dan krijg je zo'n heerlijk stel als Tup en Schanulleke!"

Mocht uw interesse zijn gewekt dan kunt u met De Wissel contact opnemen via telefoonnummer 058-2664300. Ze zijn dagelijks bereikbaar tussen 10.00 en 12.00 uur (behalve op zondag) en van 14.00 tot 17.00 uur (behalve op woensdag en zondag). Meer informatie op www.dierenopvangdewissel.nl

Wilt u een schenking doen? Dan kunt u een bedrag overmaken op rekeningnummer NL51 INGB 0000 839995 t.n.v. Stichting Dierenopvang de Wissel.