Feanster Open dartstoernooi krijgt zeker een vervolg

Surhuisterveen - 'In boppeslach'. Zo blikte de organisatie terug op de eerste editie van het ‘Feanster Open’ dartstoernooi, dat werd gehouden in Zalencentrum De Lantearne te Surhuisterveen.

,,We kregen veel positieve reacties van zowel de deelnemers als van het publiek”, lieten Wouter Numan en Sander van der Veen namens de organisatie weten. ,,Iedereen was enthousiast.”

In totaal hadden zich maar liefst 55 koppels ingeschreven, afkomstig uit hele noorden. Er had zich zelfs een drietal uit Duitsland aangemeld. ,,Na afloop stuurden de oosterburen nog een appje met de tekst Nächstes Jahr kommen wir wieder zurück, aber dann mit mehrere Spieler.”

Dezelfde avond nog volgde de evaluatie. Er wordt zelfs voorzichtig gedacht aan een tweedaags evenement. ,,Met op de ene dag het koppeltoernooi, zoals deze keer, en op de tweede dag een individueel toernooi. Maar dat is nog toekomstmuziek”, aldus de organisatie.

De eerste editie werd professioneel opgezet. Om ook de jeugd tot zestien jaar de kneepjes bij te brengen hoe de pijltjes het beste te gooien werd jeugdwereldkampioen Jurjen van der Velde uit Zevenhuizen gestrikt om tips te geven. Er was helaas nog niet veel belangstelling van de kant van de jongere garde.

Jurjen van der Velde vermaakte zich echter uitstekend. ,,Het ziet er allemaal prima uit voor een regionaal toernooi”, vond het toptalent, die al op grote podia stond. De finale waar hij de wereldtitel pakte werd gespeeld in Alexandra Palace in London. Hetzelfde podium waar Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld ook acteerden en onlangs het wereldkampioenschap werd gespeeld.

Ambities heeft Jurjen zeker. Momenteel speelt hij in clubverband op het één na hoogste niveau. ,,Ik zou wel een niveau hoger meekunnen, maar dat is niet te combineren met school. Dat zou te veel reistijd kosten. Maar als de mogelijkheid zich voordoet wil ik proberen professioneel darter te worden. Daar ga ik zeker voor.”

Samen met z’n maat Jarno Bottenberg uit Drachten nam hij ook deel aan het koppeltoernooi, dat ’s middags om 16.00 uur begon met de voorronden. ’s Avonds werden de halve finales en de finale gespeeld op het Feanster podium. De avondwedstrijden werden voorzien van het enthousiaste commentaar door mastercaller Ray Martin, die de sfeervolle grote zaal van De Lantearne omtoverde tot een kleintje Ally Pally.

Het koppel Van der Velde/Bottenberg haalde de finale niet, waaruit bleek dat het toernooi een sterke bezetting kende. Het koppel Willem Zeeman en Sander Debreczeni uit Drachten werd winnaar door Pieter en Siete de Jong (Heerenveen) na een bijzonder spannende finale te verslaan. De verliezerronde werd gewonnen door Stefan Lingbeek en Bouke Ellens uit Zoutkamp. Zij klopten Marc en Gauke Ytsma uit Surhuisterveen, die eerst moesten afrekenen met hun plaatsgenoten Geert van der Ploeg en Pieter van der Meer.