Eerste steen voor start nieuwbouw zorgcomplex Toutenburg

Noardburgum Een bewoner, een medewerker en een vrijwilliger hebben vrijdag de eerste stenen gelegd van de nieuwbouw van het zorgcomplex Toutenburg in Noardburgum.

De nieuwbouw vervangt de huidige woonzorglocatie Nieuw Toutenburg en wordt gebouwd op hetzelfde terrein. De nieuwe Noorderbreedte locatie biedt straks intramurale zorg aan 120 bewoners met het Korsakov syndroom en gerontopsychatrische problematiek. De verwachting is dat de bewoners na de zomer in 2019 hun intrek nemen in Toutenburg.

Genodigden waaronder bewoners, medewerkers, bouwers en omwonenden, kwamen vrijdagochtend op Nieuw Toutenburg bijeen om getuige te zijn van het leggen en lijmen van de eerste stenen. Deze handeling werd gedaan door een van de langste bewoners van Nieuw Toutenburg en een medewerker en vrijwilliger die beide al voor een lange tijd verbonden zijn aan het woonzorgcentrum. Voorheen was het complex bekend als verpleeghuis voor dementerende ouderen. Al jaren worden er cliënten met het syndroom van Korsakov en gerontopsychiatrie gehuisvest. Met het plaatsen van de eerste stenen is het officiële startsein gegeven voor de nieuwbouw van de toekomstbestendige woonzorglocatie. Na afloop werd het feestelijke moment gezamenlijk gevierd met gebak.

Moderne woon- en zorgfaciliteiten

Het nieuwe Toutenburg biedt straks plek voor 120 bewoners en bestaat uit 12 woonzorgunits. Elk unit heeft 10 appartementen en een buurtkamer waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. De toekomstbestendige locatie biedt de bewoners moderne zorgfaciliteiten en eigentijdse woningen. Naast de woonzorgunits wordt er ook een werkgebouw gerealiseerd waar de activiteiten voor bewoners worden georganiseerd (werk- en dagbesteding). De huidige en toekomstige faciliteiten liggen in een groen en bosrijk gebied. Wanneer de bewoners eenmaal zijn verhuisd naar het nieuwe zorgcomplex, wordt de inmiddels verouderde locatie afgebroken. Hiermee komt er ook een eind aan een van de meest bijzondere zorglocaties in Friesland. Als eerste verpleeghuis in Nederland opende Nieuw Toutenburg in 1959 haar deuren voor ouderen met dementie.

Nieuw Toutenburg is een van de 16 zorglocaties van Noorderbreedte en al jaren gespecialiseerd in zorg voor mensen met het syndroom van Korsakov en voor ouderen met psychiatrische problemen. In Noardburgum krijgen cliënten er de zorg, rust en regelmaat die nodig is bij de ondersteuning van hun ziekte. In Nieuw Toutenburg en op het terrein worden veel activiteiten georganiseerd. Deze zorgen ervoor dat onze cliënten een zinvolle invulling van de dag hebben, in contact met elkaar komen en plezier beleven. We noemen dit bij Noorderbreedte ook wel ‘samen het beste van de zorg’.