Dorpen gaan schitteren bij optocht in Dokkum

Vorige week zijn alle dorpsbelangen in de nieuwe gemeente Noard-East Fryslân en Dantumadiel aangeschreven door de Stichting Doarpenstriid (stichting in oprichting) met een verzoek om schriftelijk draagvlak te verstrekken voor het organiseren van cultuurwedstrijden tussen de dorpen. In een steeds groter wordende regio wil de stichting het culturele aspect van de dorpen graag behouden, stimuleren en naar een hoger level tillen. De eerste contacten met het regionale Streekhûs in Burgum zijn geweest en hierbij wordt ingezet op het vervolg.

DE Grutte Optocht

Het doel hiervan is om in het donker een schitterende optocht in Dokkum te laten rijden en om hiervan een vergelijkbaar beeld te krijgen moet je denken aan de Allegorische optocht in Sint Nicolaasga. Het evenement aldaar bestaat uit een platte praalwagen met o.a. theater, muziek, verlichting en met veel figuratie door jong en oud, een totaal plaatje van een zeer hoog kaliber. Ook in Noordoost-Friesland zijn van deze handige knutselsmurfen, mensen met DE gouden handen. Het idee is om van ieder dorp een Chef de Mission aan te wijzen met een team die willen meewerken aan DE Grutte Optocht. De Chef de Mission is diegene die voor zijn dorp het project begeleid en is contactpersoon voor de Stichting Doarpenstriid die vervolgens de organisatie van evenement op zich neemt. Uw dorpsbelang heeft tot 8 januari 2019 de tijd om te reageren en daarna kan de stichting opgericht worden. De eerste bouwvergadering zal dan op 30 januari 2019 plaatsvinden, zodat een bouwagenda en de bouwploegen op 1 februari 2019 van start kunnen gaan en er geen druk op de bouwploeg komt te liggen.

Het thema staat vrij, waarbij de dorpen zelf zeer goed in staat om een exclusief thema te bedenken. Uiteraard past thema alcohol niet in deze optocht. Voor de jury is bronvermelding en de uitvoering, (detaillering ) zeer belangrijk.

Als e.e.a. in goede orde verloopt zal op 30 en 31 augustus om 20.30 uur de route gereden worden in de ‘little pearl’ Dokkum, waar de dorpen zullen schitteren als briljanten. Op de eerste avond wordt de publieksprijs in de Bonifatius Kapel uitgereikt en op de tweede avond is het de beurt voor het spannende jury rapport.

De voorpret in de dorpen zal ook in beeld worden vastgelegd, zodat de bouwers hun technische hoogstandjes kunnen laten zien…

Ben je geïnspireerd geraakt of weet je iemand in je dorp die geknipt is voor deze oproep? Meld je dan aan bij je eigen dorpsbelang! Nogmaals er is een sluitingstermijn: 8 januari 2019.