Feestelijke opening Wite Brêge en fietsbrug Reidswâl

dongeradeel - Voor het bevaarbaar maken van de Súd Ie, de vaarweg van Dokkum naar het Lauwersmeer, wordt een aantal bruggen opgehoogd. De afgelopen periode zijn de Wite Brêge (in de Kriensenwei, tussen Anjum en Ee) en de fietsbrug Reidswâl vervangen. Donderdag 20 december worden de bruggen vanaf 8.00 uur weer in gebruik genomen. Voor de eerste 100 passanten van de Wite Brêge is er een feestelijke traktatie, aangeboden door wethouder Pieter L. Braaksma.

Deze zomer startte aannemer Oosterhuis met het vervangen van de Wite Brêge en fietsbrug Reidswal (het buurtschap Reidswal ligt onder Metslawier). De fietsbrug heeft een nieuw metselwerk gekregen waardoor de brug nu een karakteristieke verschijning heeft. De Wite Brêge is iets langer gemaakt, zodat de waterdoorvoer via de Súd Ie makkelijker is geworden.

Door een langere levertijd op materialen duurde het werk iets langer dan gepland. Tijdens de werkzaamheden was de Kriensenwei ter hoogte van de brug gestremd. Met een feestelijke traktatie op 20 december bedankt de gemeente de passanten voor hun geduld.

Súd Ie en Wetterfront Dokkum

De vervanging van de bruggen is onderdeel van het programma Súd Ie en Wetterfront Dokkum. Dit programma is een samenwerking tussen gemeente Dongeradeel, provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân en wordt mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds. Súd Ie en Wetterfront Dokkum heeft als doel om de Súd Ie bevaarbaar te maken, waardoor er een unieke vaarroute ontstaat van Dokkum naar het Lauwersmeer.