Munnekezijl neemt afscheid in Dickenssfeer

Munnekezijl - De meeste bewoners droegen jurken, hoge hoeden, pakken en schortjes van ruim een eeuw geleden. Met dit evenement nam het dorp afscheid van de gemeente Kollumerland c.a.

De veldwachter, schoorsteenvegers, de burgemeester en vele prachtig geklede mannen, vrouwen en kinderen brachten het negentiende eeuwse sfeertje tot leven. De Dickens stemming werd versterkt door gezellig vuurtjes en een marktpleintje naast de kerk. Ook konden de vele bezoekers van het openluchttafereel een rondje door het dorp maken langs de school, het dorpshuis, de molen en beide kerken. In de Hervormde kerk trouwden Dirk Knol en Adriaantje Kooi met elkaar op negentiende eeuwse wijze. Onder grote belangstelling gaven ze elkaar het jawoord.

Langs de route door het dorp stonden oude foto’s van het dorp tentoongesteld. Op de verschillende plekken konden er oud-Hollandse spelletjes gedaan worden, zaten vrouwen garen te spinnen in de molen en kon er warme snert en chocolademelk gekocht worden bij Dickensiaanse kraampjes.

Om vier uur gaf wethouder Paul Maasbommel van de gemeente Kollumerland c.a. het officiële startschot van Munnekezijl in Dickens sfeer. Een deel van het college ging zaterdag bij de dorpen van hun gemeente langs bij wijze van afscheid. De verschillende plaatsen zetten allemaal hun eigen plek op de kaart door een speciaal afscheidsevenement te houden. Per 1 januari 2019 verdwijnt de gemeente Kollumerland en gaat het op in de grotere gemeente Noard-east-Fryslân.