Jankobus Seunnenga Streekdichter NE-Fryslân

regio - Vanaf januari heeft de gemeente Noardeast-Fryslân een eigen streekdichter: Jankobus Seunnenga.

Seunnenga volgt hiermee Dongeradichter Tsead Bruinja op. Tsead Bruinja heeft als Dongeradichter diverse gedichten op zijn conto staan en laat zijn sporen onder andere na in de vorm van het gedicht op de gevel van Boekhandel Van der Velde in Dokkum. Op 3 januari is afscheid genomen van Bruinja.

Seunnenga wordt tijdens de Gedichtendag op 31 januari om 16.00 uur in de voormalige raadszaal van het Stadhuis in Dokkum geïnstalleerd als streekdichter. Jankobus Seunnenga omschrijft zichzelf als ‘Poëet en droogkloot’. Hij heeft onder andere naamsbekendheid gekregen met de band ‘Kobus gaat naar Appelscha’ en de band ‘Pigmeat’.

Naast de installatie en optreden van Seunnenga als streekdichter zullen ook leerlingen van het Dockinga College en een aantal bewoners van Dongeraheem een bijdrage leveren aan deze Gedichtendag. Zij hebben gedichten geschreven over het thema Vrijheid , het thema van de landelijke Poëzieweek.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door vrouwenkoor Voxtrot o.l.v. Rennie Veenstra.

Een streekdichter beschrijft de actualiteiten om de inwoners van de gemeente op zijn eigen wijze een spiegel voor te houden. Daarnaast is het doel poëzie dichter bij de mensen te brengen. De komende twee jaar zal Seunnenga de taak van streekdichter op zich nemen en zal hij met zijn droogkomische stijl regelmatig van zich laten horen.