De Twee Kastelen verliest cruciaal duel

Buitenpost - Het eerste viertal van schaakclub De Twee Kastelen uit Buitenpost heeft afgelopen week de topper tegen Philidor 2 uit Leeuwarden met miniem verschil verloren.

Bij aanvang van de wedstrijd stond DTK al twee matchpunten achter op Philidor, dat gemiddeld een iets hogere rating heeft.

Bart Lemstra was als eerste klaar met zijn partij tegen Egbert Wind aan bord 2. In het middenspel won Lemstra een pion. Maar even later ging hij in de fout, waardoor hij de pion terug moest geven en er een remise-eindspel op het bord kwam.

Jeroen Weggen speelde aan bord 1 tegen Marcel Vermaat. De partij ging gelijk op, totdat Weggen met een schijnoffer een pion won. Hierna ontstond een eindspel waarin de DTK’er gewonnen stond maar in de tijdnoodfase kon hij de winst niet vinden. Met een remise als gevolg.

De partijen aan borden 3 en 4 namen de volle speeltijd in beslag. Aan bord 3 speelde teamcaptain Pieter Bronsema tegen Rein de Boer. Bronsema had het eerste deel van de partij een initiatief, maar het tweede deel was voor de Boer. Er werd uiteindelijk afgeruild naar een pionneneindspel, waarin beide spelers niet verder konden komen: remise.

Zo moest de beslissing aan bord 4 komen. Daar speelde jeugdspeler Sven Broersma tegen de routinier Eelke Heidinga. Na de opening offerde Broersma een stuk voor een gevaarlijke koningsaanval. Helaas vond Broersma niet de winnende zet en verdwenen de aanvalskansen geleidelijk. In het vervolg verdedigde Broersma zich nog lang met twee pionnen voor het stuk, maar na ruim vier uur spelen werd hij uiteindelijk mat gezet.

Door dit verlies staat DTK met nog drie rondes te gaan vier matchpunten achter op Philidor. De tweede plaats lijkt nu het hoogst haalbare. Vrijdag 1 februari is de volgende wedstrijd, thuis tegen Emanuel Lasker 2.