Podiumtour: Anne-Goaitske Breteler geeft lezingen in Alde Fryske Tsjerken

NES - Podiumtour is een nieuw initiatief van het grootste kleine podium van Friesland, de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Tijdens Podiumtour kan het publiek gedurende een aantal maanden genieten van een muzikant, acteur of spreker die de gelegenheid krijgt in een geselecteerd aantal kerken, verspreid over de provincie, op te treden.

Anne-Goaitske Breteler (23 jaar jong, afkomstig uit Nes en dochter van Gerrit Breteler en Anke Bijlsma) mag het spits afbijten met haar lezing over de walvisvaarders.

Op 14 juni 2018 heeft Anne-Goaitske haar debuut 'De traanjagers, herinneringen van naoorlogse walvisvaarders' uitgebracht bij de Amsterdam University Press. In het boek beschrijft zij op fraaie wijze de herinneringen van oud-walvisvaarders die allemaal, net na de Tweede Wereldoorlog, mee zijn gegaan op de reizen richting de Zuidpool. De sfeer aan boord en de avonturen in de havens passeren de revue evenals de walvisjacht zelf, maar ook de twijfel en ambivalentie die tot op de dag van vandaag als een schaduw over deze herinneringen hangen.

Nu het boek verschenen is, geeft Anne-Goaitske door heel Nederland lezingen over dit onderwerp. In haar lezing bespreekt zij niet alleen deze vergeten geschiedenis aan de hand van de reisverhalen van de mannen die ze sprak, maar ze laat het tevens zien met originele foto's en fragmenten uit een polygoon-film.

De recensies over haar tot nu toe gehouden lezingen zijn lovend.

Data van de lezingen (entree € 7,50):

20 januari 15.30 uur Mariakerk Boer

27 januari 15.00 uur Mariakerk Bears

3 februari 14.30 uur Dorpskerk Gaast

3 maart 15.30 uur Van Harenskerk St. Annaparochie

10 maart 15.30 uur Mariakerk Blessum

13 maart 20.00 uur Nicolaaskerk Swichum

6 april 20.00 uur St. Genovevakerk Jelsum

14 april 15.00 uur St. Hippolytuskerk Olterterp

19 mei 15.00 uur Ioannis Theaterkerk Wier

Kijk voor actuele informatie op de website: www.aldefrysketsjerken.nl