Harkemaster (24) slaat benedenbuurman: 1 week cel

LEEUWARDEN/HARKEMA -Een 24-jarige inwoner van Harkema moet een week naar de gevangenis omdat hij zijn buurman heeft mishandeld. De Harkemaster had de buurman een harde klap in het gezicht gegeven.

De klap had nogal wat gevolgen: niet alleen moet de Harkemaster een week de cel in, hij raakte ook zijn woning kwijt. Volgens hem had de buurman al na de mishandeling aangekondigd dat hij het incident zou gebruiken om hem uit de woning te krijgen. De twee zouden al een hele poos in onmin leven.

Op 6 juni vorig jaar had de Harkemaster na een fikse telefonische ruzie met zijn vriendin een fles water tegen de koelkast gegooid. De benedenbuurman was, samen met een andere buurman, op het rumoer afgekomen. De verdachte zou bij de voordeur een harde vuistslag hebben uitgedeeld aan de buurman. De Harkemaster liep in een proeftijd, er hingen hem vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf boven het hoofd.

De officier van justitie vond dat de verdachte in elk geval een maand uit moest zitten. Dat ging de rechter te ver, ook omdat de Harkemaster bezig is om zijn leven op orde te krijgen. De rechter voegde wel een extra voorwaarde toe aan de voorwaardelijke celstraf: de rest van de proeftijd mag de verdachte geen drugs gebruiken. De reclassering moet dat controleren. De buurman krijgt 150 euro smartengeld, plus 149 euro voor gemaakte kosten voor onder andere de CT-scan in het ziekenhuis.