Harkema-Opeinde na tumultueus slot met lege handen

ROTTEVALLE - Voor de vierde keer in anderhalf jaar tijd lukte het Harkema-Opeinde niet streekgenoot Rottevalle te verslaan. Nooit eerder was de ploeg van trainer Willem Schokker er zo dichtbij als dit weekeinde: 3-4.

Tot de 87ste minuut koesterde het keihard werkende elftal een 1-2 voorsprong. Wat in de absolute slotfase gebeurde zal de neutrale voetballiefhebber hebben doen smullen. Dat gold niet voor de Harkemaster aanhang. Toen alle stofwolken waren opgetrokken had de koploper van 4B met 4-3 aan het langste eind getrokken.

Zaterdagochtend liet het zich al voorspellen dat de wind zich op sportpark It Hagehiem nadrukkelijk zou manifesteren. Na een kwartier was het raak voor Harkema-Opeinde. Alex van der Tuin nam het doel direct onder vuur vanuit een vrije trap: 0-1. Logischerwijs liet Rottevalle het hier niet bij zitten. Het kreeg twee prima kansen op de gelijkmaker.

Harkema-Opeinde doelman André de Graaf was kansloos toen Steffen Schra in de 26ste minuut vanaf een meter of twintig uithaalde en met een stuit de verre hoek vond. Voor de pauze kwam Harkema-Opeinde opnieuw op voorsprong: met een prachtig schot maakte Sake Kooistra de 1-2.

Hoezeer Rottevalle het in de tweede helft ook probeerde, de Harkemaster verdedigers hielden de opponent lange tijd prima op afstand. Spelers als Wytse Couperus, Dennis Postma, Ronald van der Wal, Albert Veenstra en Cris Alma maakten overuren. Al deze inzet leek zich te lonen. Tot die fatale slotfase aanbrak. In de 87ste minuut zette Erwin de Wind laag voor. De Harekieten kregen de bal moeilijk weg. Dat lukte pas nadat een speler van de gastheren ietwat ongelukkig werd gevloerd. De arbiter wachtte het voordeel af. Dat kwam er niet en zo volgde een strafschop. Invaller Liekele Kamminga benutte de elfmetertrap: 2-2.

Twee minuten later was ook de 3-2 een feit. Albert Veenstra verdedigde prima op een hoog ingebrachte bal. Volgens de leidsman deed Veenstra dit niet volgens de regels. Er werd een vrije trap gegeven vanaf de zestienmeterlijn. Jorrit Hoekstra haalde verwoestend uit.

Harkema ging in de zesde minuut van de blessuretijd met de moed der wanhoop op jacht naar een punt. Sake Kooistra maakte uit een scrimmage de gelijkmaker. Maar nog was de koek niet op. Nog voor de Harkemaster vreugdekreten verstomd waren was het 4-3. In de achtste minuut van de blessuretijd kopte Jorrit Schra zijn team naar de winst. In het tumult dat volgde oordeelde arbiter Vegter - die al enige tijd het spoor bijster was - dat het beter was een einde te maken aan de strijd.

Zo werd er voor de derde keer dit seizoen niet afgetrapt nadat Harkema-Opeinde een tegentreffer incasseerde in blessuretijd. De druiven bij de bezoekers waren bijzonder zuur. Een zege was allicht iets te veel van het goede geweest. Met een nederlaag kwam de ploeg er bijzonder bekaaid af. Het is echter het bekende lied: bij kopploegen valt het balletje vaak goed, bij staartploegen valt het balletje vaak verkeerd. Volgende week krijgt Harkema in het Menaldumer Foarút een ploeg op visite die in hetzelfde schuitje bivakkeert. Als dan dezelfde inzet aan de dag wordt gebracht als zaterdagmiddag in Rottevalle, moet het kwartje een keer goed gaan vallen.