Bed & Breakfast ‘Het Hooihuis’ in Kootstertille opent de deuren

Kootstertille - Het mooie coulisselandschap van de Noardlike Fryske Wâlden (NFW) heeft er een bijzondere slaapgelegenheid bij. 

Bij melkveebedrijf ‘Het Hooihuis’ in Kootstertille van Jappie Hooisma en Ingrid van Huizen kan sinds maandag 28 mei worden overnacht. Naast de monumentale boerderij aan de rand van Twijzel is een authentiek vuurhuis ingericht als Bed & Breakfast.

,,De afgelopen twee jaar is onze boerderij uit 1850 geheel gerestaureerd”, zo vertelt Ingrid van Huizen. ,,We hebben er voor gekozen om het vuurhuis, waar het boerengezin vroeger in de zomer in woonde, tegelijk te restaureren als kleinschalige overnachtingsplek. Door vast te houden aan de authentieke indeling en kleuren is een unieke vrijstaande plek voor twee personen ontstaan.”

Koeien ophalen

Bezoekers hebben hun eigen vrijstaand ‘vakantiehuisje’ en zijn vrij om te wandelen op het boerenerf of in de weilanden met elzensingels en houtwallen van de boerderij. ,,Als de behoefte er is, dan is het een laagdrempelige manier om burgers kennis te laten maken met een melkveebedrijf. De koeien ophalen uit het land of mee helpen melken is ook mogelijk”, aldus Jappie Hooisma.

Na een frisse douche en een goed ontbijt kunnen de gasten al wandelend of fietsend het gebied verkennen. De Bed & Breakfast ligt aan het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden en er zijn diverse fietsroutes in de omgeving. 

Karakteristieke Friese plekken, zoals de stad Dokkum, kunnen worden bezocht. En mensen die een weekend weg willen met hun paarden, kunnen deze ook verzorgd laten overnachten op 'Het Hooihuis’. 

Gezamenlijk platform

Verdere informatie over Bed & Breakfast ‘Het Hooihuis’ is vanaf begin juni te vinden op www.boerenbreakfast.nl. Het platform Boer & Breakfast is de verzamelplaats voor overnachten bij de boeren in de Noardlike Fryske Wâlden. Hiermee stimuleert de agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden het opstarten van een twee tak op het boerenbedrijf.