Oud-leerling Lauwers College trouwt in… Puerto Rico

BUITENPOST/PUERTO RICO - Het is ruim 25 jaar geleden dat de Amerikaanse scholier Jamey Linder op zestienjarige leeftijd als AFS-uitwisselingsstudent voor een jaar naar Nederland kwam. Linder volgde lessen op het Lauwers College in Buitenpost.

Het is nog steeds zo dat sommige scholieren tussen hun middelbare schoolperiode en het verder studeren een schooljaar naar het buitenland gaan. Nederlandse scholieren zwermen uit over de wereld en buitenlandse scholieren komen hier.

Spoedcursus

Zo ook Jamey Linder. Hij werd augustus 1993 geplaatst in het gezin van de familie Bakker in Buitenpost. Na een spoedcursus Nederlands begon Jamey Linder begin september 1993 op het Lauwers College in havo 3. Dat is bepaald geen makkelijke start als je nog maar een beperkte Nederlandse woordenschat hebt.

Jamey Linder sloeg zich er aardig door heen. Hij draaide gewoon mee in het gezin, ging op een sportclub en wat later ging hij in het weekend eens buiten Buitenpost of zelfs buiten de provincie kijken hoe zijn gastland Nederland eruitzag.

Niet alledaags gezicht

Naast zijn school en sport had hij ’s dinsdags nog een andere activiteit. De zoon van de familie Bakker bracht in die tijd De Feanster rond in een deel van Buitenpost. Jamey Linder ging hem daarbij helpen en deed dat op zijn skeelers, een niet alledaags gezicht. Toen dat bekend werd, leverde hem dat een foto plus interview op in De Feanster.

Zijn Nederlands werd intussen steeds beter en voordat Jamey Linder het zich goed realiseerde was zijn schooljaar om. In juli 1994 ging hij terug naar huis naar een middelgrote stad in de staat New York. Enkele jaren later kwam Jamey Linder nog eens terug, samen met zijn ouders en zijn zus om hen te laten zien waar hij in 1993 gezeten had.

In 2000 bracht de familie Bakker een tegenbezoek. In de jaren daarna bleef het contact bestaan al was het niet meer zo intensief: een mailtje bij een verjaardag en een kaartje met Kerst en Oud en Nieuw. Groot was de verbazing bij de familie Bakker toen ze in november een lange mail ontvingen waarin Jamey Linder vertelde dat hij inmiddels een eigen IT-bedrijf gestart was.

Vreselijke tornado

Maar dat was nog niet alles. Enkele jaren geleden had hij een leuke vriendin ontmoet en ze gingen trouwen. Naast zijn en haar ouders zou hij het ontzettend leuk vinden wanneer ook zijn gastouders uit Nederland erbij zouden zijn. De trouwerij zou niet in Amerika maar in Puerto Rico plaats vinden. Zijn vriendin was wel in Amerika geboren maar haar ouders kwamen uit Puerto Rico. Twee jaar geleden werd dat eiland geteisterd door een vreselijke tornado die veel verwoestte. Langzaam klautert het land weer uit het dal omhoog. Het aanstaande bruidspaar had daarom besloten het huwelijk daar te vieren om zo ook een hele kleine bijdrage aan de economie te leveren. Het feest vond plaats op 2 februari. Het was een zonnige dag, dertig graden en een stralend bruidspaar.

De familie Bakker is intussen klappertandend weer terug in Buitenpost en Jamey Linder is met ‘zijn’ Gina op huwelijksreis. Wanneer oud-klasgenoten, leraren of sportvrienden nog eens contact met hem willen, zou Jamey Linder dat erg leuk vinden. Hij is bereikbaar via  james.h.linder@gmail.com