‘Vluchtelingen in Westdongeradeel’ doet oorlogsjaren 1940-1945 herleven

,,De Duitsers bouwden bunkers en wij zandkastelen in de duinen.” Hoe merkwaardig een oorlogstijd kan verlopen, bracht de inmiddels 93-jarige Aad Wendrich uit nu Hellevoetsluis zaterdag in de Museumkerk te Wierum beeldend naar voren.

De eerste twee exemplaren reikten de auteurs Doede Douma (links) en Reinder Tolsma (rechts) uit aan Aad Wendrich (rechts van Douma) en Wim Ebben (links van Tolsma) die voor een volle Museumkerk hun oorlogservaringen toelichtten.

De eerste twee exemplaren reikten de auteurs Doede Douma (links) en Reinder Tolsma (rechts) uit aan Aad Wendrich (rechts van Douma) en Wim Ebben (links van Tolsma) die voor een volle Museumkerk hun oorlogservaringen toelichtten. Foto Jelle Raap

Nadat de Duitse bezetters vakantiekampen voor de jeugd in de duinen bij Hoek van Holland verboden, verzeilde de geboren Rotterdammer in Wierum. Nutte Cuperus (92), geboren in Hantumhuizen en nu woonachtig in Dokkum, bracht zijn jeugdperiode door in Wierum en leerde Aad daar kennen als speelkameraad. De contacten zijn tot heden blijvend.