Achtkarspelen tart de wet en vergadert na storing door zonder pers en publiek: 'Mocht blijken dat dit om welke reden dan ook toch niet mag, dan kijken we dan verder'

Testbeeld.

Een opvallende vergadering donderdagavond in de gemeente Achtkarspelen. In strijd met de regels vergaderde de gemeenteraad daar na een storing verder zonder pers en publiek.

Vooraf was al besloten dat pers en publiek niet welkom was in de raadszaal. Vanwege de pandemie moesten zij het doen met een liveverbinding, maar die kampte uitgerekend donderdag met een storing.

De gemeenteraad besloot daarop om gewoon door te vergaderen, om de opnames nadien pas op internet te zetten. En dat is in strijd met de regels.

De gemeente Raalte overkwam iets soortgelijks in april 2021 toen de verbinding haperde. Na kritiek van deskundigen besloot de raad toen om de vergadering een dag later nog eens dunnetjes over te doen.

Gewoonlijk geldt de regel dat pers en publiek aanwezig moeten kunnen zijn. Vanwege de pandemie is de spoedwet digitale besluitvorming van kracht. Die bepaalt dat een vergadering ook digitaal mag, mits die te volgen is via een live-verbinding.

Rond negen uur ‘s avonds besloot de raad van Achtkarspelen, die op de hoogte was gebracht, om gewoon door te gaan met vergaderen. ,,Mocht blijken dat dit om welke reden dan ook toch niet mag, dan kijken we dan verder”, zo liet de woordvoerder weten.

Nieuws

menu