Anne Okkema wint marathon bij vierspannen op Paardendagen Driezum – Wâlterswâld

Henk Dijkstra uit Driezum neemt een van de hindernissen met zijn dubbelspan Foto Sake Beerstra

Anne Okkema uit Britswert heeft vrijdag bij de vierspannen de marathon op de Paardendagen Driezum – Wâlterswâld op zijn naam geschreven. Bauke Meindertsma uit Burdaard werd met zijn vierspan derde.

Met een deelnemersveld van 150 aanspanningen ging het Open Fries Kampioenschap Paardenmarathon vrijdagmorgen van start. De deelnemers begonnen in de kegelbaan waar het vooral op nauwkeurig sturen aankomt. Daarna legden ze een route af in de omgeving van Driezum, Wâlterswâld en Damwâld waar elf soms spectaculaire hindernissen moesten worden genomen. Daarbij komt het op stuurmanskunst, gehoorzaamheid van de paarden en lef aan. De grooms, achterop de marathonwagen, assisteren de menner bij de route en houden de wagen in balans.

Het evenement trekt elk jaar veel publiek. Bezoekers pakken vaak de fiets om een aantal of alle hindernissen in het parcours te bekijken. Vaak zijn de waterhindernissen het populairst.

Er werd gereden in acht categorieën. Bij de enkelspan pony’s ging de winst naar Chantal van der Wijst uit Nuenen, terwijl Ariena Kleijer uit Putten zegevierde bij de pony s dubbelspan. Marijke van Rooijen uit Wâlterswâld eindigde als vijfde.

Nick Weijtjens uit Zutendaal (België) won de strijd bij de vierspannen pony’s. Nick Gaens pakte de eerste prijs in een volgens velen lastig combinatie, de tandem.

Bij de paarden enkelspan was de winst voor Sjerp Bouma uit Grafhorst, bij de dubbelspannen versloeg Gerard Hoeksma uit Tzummarum de concurrentie. Jelmer Chardon uit Jorwert, bekend hengstenhouder, werd derde. Bij de tandems paarden zegevierde Tsjerk de Jong uit Garyp.

Nieuws

menu