Beleving en educatie op de Waddenzee met Sterke Yerke IV

Een tocht op het Wad met het vlot Sterke Yerke IV staat voor avontuur, beleving, educatie en dat met een duidelijke missie: samen de strijd aangaan met plasticsoep en onderzoek doen naar de gevolgen van microplastics in het Wad.

Met Sterke Yerke IV het Wad op staat voor genieten van een unieke omgeving en het team van deze expeditie doet er alles aan om dat zo te houden.

Met Sterke Yerke IV het Wad op staat voor genieten van een unieke omgeving en het team van deze expeditie doet er alles aan om dat zo te houden. Foto Bram Buruma

Het is aan het eind van de middag als de spiksplinternieuwe ruim 17 meter lange Sterke Yerke IV de sluizen van Lauwersoog achter zich laat, met aan boord een select gezelschap dat deze eerste serieuze test van dit vlot mag ervaren. Zodra de reddingsvesten worden vastgegespt is het voor de niet-zeebonk belangrijk er niet aan te denken hoe het Sterke Yerke in 1979 verging met toen een stel vrienden dat onderzoek deed naar de gevolgen van olievervuiling en strandde voor de kust van Bonaire. En dat in 1975 ook al de allereerste Sterke Yerke van afvalhout op oliedrums voor de kust van Scheveningen schipbreuk leed bij een poging het Kanaal over te steken.