Brassband Gloria Deï viert eeuwfeest: wat staat er allemaal op het programma in het jubileumjaar 2023?

Jildou met het jubileumboek en haar trombone Eigen foto

,,We dragen het wel uit dat we 100 jaar bestaan”, aldus voorzitter Jildou van der Weg van brassband Gloria Deï uit Gerkesklooster-Stroobos, terwijl ze het overzicht met daarop alle evenementen in het jubileumjaar voor zich heeft liggen. Van de nieuwjaarsreceptie tot het Kerstconcert: het bijzondere jaar wordt uitgebreid gevierd met leden en dorpsgenoten.

Zelf kan ze zich een leven zonder muziek niet voorstellen, legt de 23-jarige Jildou uit. Ze komt uit een muzikaal gezin. Opa Willem Kamminga stond jaren als dirigent voor Gloria Deï. ,,Hij is afgelopen november overleden en maakt het jubileum helaas niet meer mee. Mijn mem heeft nooit bij de brassband gespeeld, maar haar drie zussen blazen er wel. Verder speelt mijn zus en twee nichtjes. Het zijn vooral de vrouwen die de familie vertegenwoordigen”, legt ze lachend uit. ,,Mijn heit is de uitzondering, die speelt ook al jaren. En verder heb ik ook nog een vriend die in de muziek zit.”

Ze is zichtbaar trots op ‘haar’ brassband, die vorig jaar onder leiding van dirigent Gerk Huisma voor het eerst uitkwam in de eerste divisie op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen en er direct met de kampioenstitel vandoor ging. ,,Het is mooi om er met z’n allen voor te gaan en als je dan zo’n eerste prijs wint is dat een geweldig gevoel.”

Zelf speelt ze al sinds haar negende jaar, eerst op de althoorn en later op trombone. Ze sloot al snel aan bij de jeugdbrassband Projunior, die als opleidingskorps nauw verbonden is met Gloria Deï. ,,Het bestaat uit een kinderkoor, samenspelgroep en jeugdbrassband. Het is belangrijk dat de jeugdleden kunnen blijven doorstromen, vooral nu we in de eerste divisie spelen. De aansluiting moet er wel blijven, maar we zullen soms ook hulp moeten zoeken buiten het dorp.“

Jubileumjaar

Het jaar 2023 staat van het begin tot het eind in het teken van het 100-jarige jubileum. ,,We hebben met alle leden van Gloria Deï - dat zijn er ruim dertig - een creatieve brainstormsessie gehouden. Iedereen kon ideeën inbrengen en daar hebben we het programma op gebaseerd. We zijn op 4 januari begonnen met een nieuwjaarsreceptie als opening van het jubileumjaar.”

Het jubileumboek, geschreven door dorpsgenoot Klaas van der Schuit met behulp van leden, werd eveneens gepresenteerd met het nieuwe logo van de brassband. ,,Het boek gaat vooral over de laatste 25 jaar van Gloria Deï. De eerste 75 jaar zijn al beschreven in het ‘groene boekje’ dat in 1998 werd geschreven.”

Reünie

Een reünie van (oud)-leden van Gloria Deï, die op 30 oktober 1923 officieel werd opgericht mede door Jildou’s overgrootvader, kon niet op het programma ontbreken. ,,Meer dan vijftig reünisten kwamen afgelopen weekend bij elkaar. We hebben een jubileumconcert gegeven die in het teken stond van stukken van vroeger, waar (oud)-leden goede herinneringen aan hebben. Verder hebben we een nieuw stuk gespeeld, die speciaal voor ons is gecomponeerd door Jan de Haan. Het heet Wigerathorp - de oude naam van ons dorp – en gaat over het klooster Jeruzalem die nu als kerk fungeert.“

Een reis naar Duitsland in mei, een zelf gemaakte escaperoom, een concert op 21 juli in de feestweek en als afsluiting op 16 december een Kerstconcert met een bekende artiest: er staan nog verschillende concerten en activiteiten op de planning. ,,Iedere activiteit wordt voorbereid door een speciale commissie. De escaperoom wordt gemaakt door enkele leden van onze brassband. In de maanden april, mei en juni kan iedereen aan de escaperoom meedoen. Gloria Deï is van het dorp en wil samen met het dorp het jubileum vieren”, zo besluit de jonge voorzitter.

Nieuws

menu