Brug over Prinses Margrietkanaal in Kootstertille onveilig: bussen en vrachtverkeer moeten omrijden

De brug bij Kootstertille. FOTO ARCHIEF LC

De brug over het Prinses Margrietkanaal bij Kootstertille dreigt alle verkeer niet meer te kunnen houden. Hij wordt vanaf maandag gesloten voor alle lijnbussen, vrachtverkeer en andere zware voertuigen.

De brug heeft ‘code rood’ gekregen van Rijkswaterstaat, zegt gedeputeerde Avine Fokkens. ,,Dat betekent dat ze niet kunnen zeggen dat de brug veilig is en ook niet dat die ónveilig is.” Vast staat dat er zoveel vragen zijn over de constructieve veiligheid, dat de brug vanaf maandag dicht gaat voor alle zware voertuigen.

Het gaat specifiek om de vaste delen van de brug, de zogeheten aanbruggen. Daar dreigt scheurvorming, constateerde Rijkswaterstaat onlangs. Er zitten nu nog geen scheuren in.

De brug in de N369, de provinciale weg tussen Twijzel en Drachten, vormt een belangrijke verbinding in Noordoost-Friesland. Vooral de landbouw en de industrie ten noorden van het kanaal wordt volgens de provincie getroffen door de sluiting. Onder meer voor Haitsma Beton in de brug van groot belang.

Ook lijnbussen (lijn 13 en 213) mogen er niet meer langs. De gevolgen voor de busdienstregeling zijn nog niet bekend.

Verder worden zo’n zes boeren getroffen die nog gebruik maken van de brug bij Skûlenboarch, een paar kilometer verderop. Over die brug mag nu al geen zwaar verkeer. De boeren hebben nu een ontheffing om de brug bij Skûlenboarch zo nu en dan te gebruiken. Per maandag worden ook al die ontheffingen ingetrokken, om extra druk op Skûlenboarch te voorkomen. Lijnbussen mogen daar ook niet langs.

Over de vervanging van de verouderde brug bij Kootstertille wordt al jaren gesproken. Onlangs werd die vervanging door het rijk nog met een jaar uitgesteld, tot 2027. Volgens de provincie is niet duidelijk of tijdelijke versteviging een oplossing kan zijn.

CDA-Statenlid Rendert Algra stelde donderdagavond vragen. Hij wijst erop dat het niet de eerste rijksbrug in Friesland is met problemen, na onder meer de spoorbrug bij Leeuwarden en de bruggen over de Afsluitdijk. Algra wil ook weten waarom de brug niet per direct wordt afgesloten, als die zo onveilig is. ,,Se litte no it ferkear ride oant moandei. Litte we hope dat der yn de tuskentiid neat gebeurt, mar it is wol frjemd.”

Nieuws

menu