Buordsje by de dyk | Glas-in-lood specialiteit aan Foarwei Kollumerzwaag

Ze waaien met alle winden mee: een kabouter, paard, vlinder en vogel. Aan het linnenrek van Bea van der Velde aan de Foarwei in Kollumerzwaag mogen ze ook de zon zien. Kunstig vormgegeven met glas-in-lood hangen ze aan een stalen draadje aan de latten waarop vroeger, na een grondige wasbeurt, vooral linnen werd gedrapeerd om te drogen.

Bea van der Velde: ,,Niemand ziet het aan mij, maar ik zie niet alles en kan dus ook niet alles. Dat vertel ik in alle openheid, omdat anderen zodoende de achtergrond van mijn beslissingen begrijpen”.

Bea van der Velde: ,,Niemand ziet het aan mij, maar ik zie niet alles en kan dus ook niet alles. Dat vertel ik in alle openheid, omdat anderen zodoende de achtergrond van mijn beslissingen begrijpen”. Foto Jelle Raap

KOLLUMERZWAAG Het langs de weg te koop aanbieden van ornamenten met glas-in-lood geldt in onze omgeving als een zeldzaamheid. Ook voor Bea van der Velde (46), die eind vorig jaar met hun gezin vanuit Marum (Gr.) naar Kollumerzwaag verhuisde, gaat het om een nieuwigheid. ,,In onze vorige woonboerderij was ik vooral met kerststukjes in de weer”. Nadat ze op aantrekkelijke manier het materiaal van een glas-in-loodkunstenaar kon verwerven, kwam er rond de kerstdagen van vorig jaar een nieuwe hobby binnen haar bereik. ,,Als meisje ben ik wel altijd een knutseltype geweest”, zo vertelt ze over haar voorkeur voor licht ambachtelijk werk.