Dagverzorging De Klimroas in Buitenpost officieel open: oud en jong onder één schooldak

Yfke, Jelte en mevrouw Visser planten samen de klimroos Yke Bremer

Schoolkinderen en ouderen zitten onder één dak in het gebouw van christelijke basisschool De Lichtbron in Buitenpost. ,,We vinden het prachtig. We horen altijd kinderstemmen”, aldus Aafke Postma tijdens de officiële opening afgelopen vrijdag van dagverzorging De Klimroas.

Trientje van Dijk en Aafke Postma maken onderdeel uit van het gelegenheidskoor en genieten van het optreden met de jeugd en van hun nieuwe onderkomen in de school. ,,Het is geweldig. We worden goed bezig gehouden door de kinderen. Er is altijd wel wat te beleven en in de vakantie is het heel erg stil”, aldus de twee bezoekers van dagverzorging De Klimroas van De Friese Wouden.

Toevallig

Directeur Dictus Hoogsteen van de Lichtbron kwam per ongeluk in contact met de Kwadrantgroep, waartoe dagverzorging De Friese Wouden behoort. ,,Wij hadden ruimte over en de dagverzorging zocht een nieuw onderkomen. Door een toevallig gesprek is dit unieke project tot stand gekomen. Naast de dagbesteding zitten er ook werkplekken in de school van thuiszorgmedewerkers van De Friese Wouden”, aldus Hoogsteen.

Ook Riemie Godeschalk, manager Wonen met Zorg van De Friese Wouden, is blij met de oplossing. ,,We zaten in Herbranda, maar dat is verouderd. Dit is voor de ouderen een prachtig plekje, want er gebeurt altijd wel wat op het schoolplein of één van de kinderen kijkt even om het hoekje bij de dagbesteding. De cliënten genieten enorm met de kinderen om hen heen. Er is altijd reuring.”

Samen

De ouderen komen sinds september 2021 drie dagen per week naar de basisschool, waar één van de lokalen is omgetoverd tot een gezellige woonkamer. De opening van De Klimroas moest verschillende keren uitgesteld worden door de corona. Tijdens de opening werd er met de hulp van ouderen en kinderen een klimroos tegen de schoolmuur geplant en een kunstwerk onthuld met daarop alle handen van de schoolkinderen.

Doordat de ouderen en jongeren onder één dak zitten kunnen ze samen dingen gaan doen, aldus basisschooldirecteur Hoogsteen. ,,Het gelegenheidskoor is al een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen jong en oud. We hebben eerder al een 11-stedentocht door de school georganiseerd en we willen veel meer gaan doen in de toekomst. Helaas konden we door de corona tot nu toe niet veel doen, maar we hebben genoeg plannen.”

Nieuws

menu