De Kruidhof in Buitenpost: grootste bramencollectie ter wereld

Directeur Gerben de Haan in de botanische tuin van De Kruidhof Yke Bremer

De botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost heeft een collectie van ruim zestig soorten bramen aangelegd. ,,Het is de grootste bramencollectie ter wereld. Bramenexpert Karst Meijer heeft geholpen met het vinden en uitzoeken van de verschillende soorten”, aldus directeur Gerben de Haan van de hortus van Fryslân.

Op zaterdag 24 september vindt de opening van de bramencollectie plaats in De Kruidhof, waarbij verschillende batologen oftewel bramenkenners over bramen in het algemeen en Friese bramen in het bijzonder zullen spreken. ,,Vooraf is er een seminar. Vanaf 15.00 uur is de officiële opening voor geïnteresseerden. We hebben een speciale route langs de verschillende bramensoorten uitgezet. Karst Meijer van Herbarium Frisicum in Wolvega is aanwezig voor uitleg en als gids”, legt De Haan uit.

Collectie

Twee jaar lang is De Kruidhof bezig geweest met het verzamelen en aanleggen van de bramentuin. ,,Het moeten originele oerplanten zijn. De collectie wordt nog verder uitgebreid naar sowieso zeventig soorten”, gaat hij verder. ,,Tijdens de aanleg van de bramentuin in De Kruidhof is zelfs nog een nieuwe bramensoort ontdekt door Karst Meijer.”

Voor de uitgebreide bramencollectie wil De Kruidhof een aanvraag doen om deze aan te merken als nationale collectie bij de Stichting Nationale Plantencollectie. ,,We hebben al één van de grootste kruidencollecties en voor ons als botanische tuin is het een aanwinst om ook de grootste bramencollectie op ons terrein te hebben. Voor studie, voor andere botanische tuinen en geïnteresseerden is het een ‘speeltuin’.”

Bramen horen bij deze omgeving en zijn veel te vinden in de Noardlike Fryske Wâlden met het typische coulissenlandschap, die gekenmerkt wordt door elzensingels en boomwallen. Het jaarlijkse Brommelsfestijn geeft de grote belangstelling van de Wâlden voor de bramen weer. ,,De bramentuin is tevens uit cultureel-historisch oogpunt een mooie aanvulling op onze collectie”, voegt De Haan toe.

Oogstdag

Over het aantal bezoekers dit jaar aan De Kruidhof is De Haan niet ontevreden. ,,De extreem warme bouwvak zorgde wel voor een terugloop helaas. Het was te heet om op pad te gaan. Maar we hebben nog zes weken te gaan en hopen dat veel bezoekers nog langs komen. We zijn constant bezig met het vernieuwen en verbeteren van de tuin en de winkel. Er is een gratis speurtocht voor kinderen en we sluiten op 15 oktober af met de jaarlijkse oogstdag, georganiseerd in samenwerking met het Fries platform. Zij zullen op deze dag verschillende dieren tentoonstellen. Daarna gaan we ons weer klaarmaken voor het volgende jaar.”


Nieuws

menu