Digi-Taalhuis Surhuisterveen: vrijwilligers helpen met computer en smartphone, maar ook met taal en rekenen

Vlnr: Charlotte Jacobs, Sieta Pultrum, Heilien Dijkstra en Lyanne van Westen in het Digi-Taalhuis Foto: Yke Bremer

Wat doet het Digi-Taalhuis, dat wekelijks te vinden is in de bibliotheek van Surhuisterveen? ,,We helpen mensen met vragen over (digitale) basisvaardigheden, die je nodig hebt om bij te blijven in de samenleving”, aldus Lyanne van Westen van Bibliotheek Noord Fryslân.

Met de hulp van verschillende vrijwilligers kan iedereen met een vraag op donderdagochtend binnen lopen bij het Digi-Taalhuis in de Feanster bieb. ,,We helpen met vragen over bijvoorbeeld de computer of de smartphone, maar ook over taal, rekenen of omgaan met geld en gezondheid”, zo legt Lyanne verder uit. ,,We nemen rustig de tijd om de vragen te beantwoorden en hebben lesmateriaal en oefenprogramma’s beschikbaar, die we samen met de deelnemers kunnen doornemen. Iedereen kan in zijn of haar eigen tempo aan de slag in een informele setting.”

Deur open

Iedere donderdagochtend staat de deur van het Digi-Taalhuis van half 10 tot 12 uur open. ,,We beginnen altijd even met een bakje koffie. Het heeft ook een sociale functie. We maken even een praatje met elkaar”, aldus taalcoördinator Charlotte Jacobs van het Friesland College, die het team van vrijwilligers ondersteund ,,Mensen die binnenlopen, kunnen in een kort intakegesprek uitleggen waar ze tegenaan lopen en vervolgens koppel ik ze aan een vrijwilliger. De vrijwilligers hebben allemaal scholing gehad, die wordt aangeboden door het Friesland College in combinatie met de Stichting Lezen en Schrijven. Ze gaan met de deelnemer aan de slag.”

Op het moment komen er tien deelnemers wekelijks naar het Digi-Taalhuis. ,,Iedereen kan op het eigen tempo leren. Bij sommigen zie je al na een paar weken verschil. Ze weten al veel beter om te gaan met de computer of kunnen beter lezen of rekenen. Het geeft de mensen ook zelfvertrouwen. Sommigen schamen zich omdat ze bepaalde vaardigheden niet hebben. Wij zijn er voor ze om te helpen. Vaak haalt het mensen ook uit hun isolement.’’

Samenwerking

Bibliotheek Noord Fryslân werkt samen met verschillende organisaties, zoals de gemeente Achtkarspelen, scholen en sociaal werkers van welzijnsorganisatie KEaRN om meer deelnemers naar het Digi-Taalhuis te krijgen. ,,In Achtkarspelen is 13 procent van de inwoners laaggeletterd. Het is belangrijk dat deze mensen de weg naar het Digi-Taalhuis weten te vinden, waar ze op hun eigen tempo kunnen leren”, aldus Lyanne.

,,Het is heel motiverend om te horen hoe deelnemers zich hebben ontwikkeld”, vindt Sieta Pultrum, die anderhalf jaar als vrijwilliger meehelpt bij het Digi-Taalhuis. ,,Je hebt hart voor de mensen en wilt ze graag helpen. We zouden nog wel meer vrijwilligers kunnen gebruiken, want die zijn onmisbaar bij dit werk.”

Nieuws

menu