Dockinga College winnaar bij Friese knikkerbaan challenge

Foto Dockinga College

Dockinga College uit Dokkum en Singelland Burgum hebben vrijdag de Friese knikkerbaan challenge ‘Over de Steiger’ gewonnen tijdens de finale bij Bouwmensen in Leeuwarden.

De bouwwedstrijd is een initiatief van De Bouw Iets Voor Jou, Bouwend Nederland afdeling Friesland en CSG Bogerman uit Sneek, om jongeren enthousiast te maken voor bouwen. Meer dan 600 leerlingen uit klas 1-2 vmbo en havo van scholen uit heel Friesland streden om de prijs van ‘langzaamste’ en de ‘mooiste’ knikkerbaan. De winnaars gaan met de hele klas naar attractiepark Walibi Holland.

De leerlingen zijn maanden in groepjes bezig geweest met het ontwerpen en bouwen van een knikkerbaan, die als een soort bouwsteigers om een gebouw (een maquette, ook door hen zelf gebouwd) staat. Het doel: de knikker er zo lang mogelijk over laten doen om beneden te komen of de baan er zo mooi mogelijk uit laten zien.

Een jury ging naar alle deelnemende scholen om de banen te beoordelen en de beste 15 te selecteren. De makers van deze banen mochten hun bouwsel vrijdag nog één keer tijdens de finale bij Bouwmensen demonstreren, waar, na een feestelijk programma vol bouwactiviteiten, de winnaars bekend werden gemaakt door Geert Smid, voorzitter van Bouwend Nederland afdeling Friesland. Dockinga College won de prijs voor ‘langzaamste’ knikkerbaan en het Singelland Burgum won met hun vuurtoren de prijs voor ‘mooiste’ knikkerbaan.

Een filmpje van de finale is hieronder te zien:

Nieuws

menu