Eerst geen onderzoek naar jeugdzorg in Noardeast-Fryslân vanwege jeugdzorgdrama 'papieren meisje'

,,Ik wil niet dood. Ik wil weer graag normaal zijn en naar school gaan.''

,,Ik wil niet dood. Ik wil weer graag normaal zijn en naar school gaan.'' Illustratie Yoko Heiligers

Wel of geen onderzoek naar de jeugdzorg in Noardeast-Fryslân vanwege het jeugdzorgdrama rond het ‘papieren meisje’? Daarover knettert het in de gemeenteraad.

CDA, ChristenUnie en PvdA stelden de gemeenteraad voor onderzoek naar de jeugdzorg in de gemeente te laten doen. Aanleiding voor dat voorstel is het drama rond het ‘papieren meisje’, waarbij een 14-jarig meisje uit Dokkum meermaals opgenomen werd in gesloten jeugdzorginstellingen en daar slechter uit kwam dan ze erin ging. Behandeling en diagnosestelling kwamen volgens de kinderrechter niet van de grond. Die uitte eind vorig jaar tijdens twee zittingen kritiek op de verantwoordelijken: Jeugdhulp Friesland en de gemeente Noardeast-Fryslân.

Vuurwerk

Een groter gedeelte van de gemeenteraad wil graag eerst in gesprek met het gemeentelijke gebiedsteam, dat verantwoordelijk is voor de zorgverlening in de gemeente. Die tegenstelling zorgde voor vuurwerk.

Coalitiepartij Sociaal in Noardeast-Fryslân gaf de oppositiepartijen onder uit de zak. ,,Opposysjefiere is in keunst.’’ Slijver drukte de raad op het hart om geen politiek te bedrijven over het hoofd van het Dokkumer meisje. Dat vond CDA’er Dirk Kooistra - zijn partij zit voor het eerst sinds mensenheugenis in de oppositie in Noardeast - onder de gordel. ,,Ik wol der gjin polityk fan meitsje en dat bart hjir no wol, dêr wol ik my net ta ferleegje.’’

Belofte

Uiteindelijk haalde het voorstel het niet, al ontfutselden de drie oppositiepartijen de coalitie wel de belofte van een onderzoek op een later moment. Op 15 juni gaat de gemeenteraad in gesprek met het gebiedsteam.