Friezen om utens voorop in Bonifatiusloop

Bonifatiusloop. Foto Bram Buruma

Dokkum - Na een onderbreking van twee jaar kon zaterdag de twintigste Bonifatiusloop worden georganiseerd. De wedstrijd met start en finish op de Bronlaan in Dokkum trok maar liefst ruim 600 wedstrijdlopers, waarvan verreweg de meeste atleten kozen voor de 10 kilometer.

De halve marathon werd een overwinning voor Burgumer Andries Vlietstra die in Veenendaal woont. Hij liep de 21,1 kilometer van Dokkum naar Stienfek bij Ee en weer terug in één uur en 18 minuten. Vlietstra werd op grote afstand gevolgd door Johannes Postma (Gytsjerk) en Erik Folbert uit Ternaard. Van de vrouwen was Alie Postma uit De Westereen als eerste terug in één uur en 34 minuten. Op de 10 kilometer was triatleet Stefan de Jong (24) uit Blije die nu in Wageningen woont de snelste in 35,19 minuten. De vijf kilometer leverde na 17,48 minuten een overwinning op voor Siebert Nutma uit Damwâld, vóór Bauke Tuinstra (Kootstertille) en Dokkumer Job Hoogteijling die finishte in 19,18 minuten.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er eerst al een Kidsrun voor leerlingen van de basisscholen in de regio en tegelijk was er een wandeltocht over verschillende afstanden. De organisatie van de Bonifatiusloop steunt het het Jeugdfonds Sport & Cultuur Fryslân in de doelstelling dat ieder kind moet kunnen meedoen. Een prachtig initiatief was zaterdag daarom ook dat kinderen met een beperking mee konden doen aan de Kidsrun.

Dinsdag 24 mei een verslag van de Bonifatiusloop in woord en beeld in Nieuwsblad Noordoost-FrieslandNieuws

menu