Gaswinning in Waddengebied stopt uiterlijk in 2037

Protest in Ternaard tegen gaswinning, in 2021. FOTO: ANP/Catrinus van der Veen

Gaswinning in het Waddengebied stopt uiterlijk in 2037. Mocht nieuwe gaswinning vanaf Ternaard worden vergund, dan eindigt dat uiterlijk in dat jaar.

Dat heeft de ministerraad vrijdag vastgesteld. Of er een vergunning voor ‘Ternaard’ wordt afgegeven, is nog altijd onzeker. Minister Christianne van der Wal moet beoordelen of dit binnen natuurbeschermingswetgeving mogelijk is. Op dat oordeel wordt al lang gewacht.

Waddengebied

Voor gas- en zoutwinning worden in het Waddengebied verder geen nieuwe vergunningen meer afgegeven. De huidige gaswinning in het Waddengebied mag tot uiterlijk eind 2035 doorgaan. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vindt ook dat mensen weer „meer verbinding” moeten krijgen met de mijnbouwbedrijven die in de omgeving actief zijn, zoals vroeger volgens hem wel het geval was. Bedrijven moeten laten zien dat ze overleg gevoerd hebben met de omgeving over hun plannen, inclusief hun plannen voor het opruimen als ze klaar zijn.

De mijnbouw moet met omwonenden, organisaties en de lokale politiek om tafel om bijvoorbeeld afspraken te maken over hun plannen om de omgeving te laten profiteren van hun activiteiten. Het ministerie zegt dat dat bijvoorbeeld kan in de vorm van geld, of door huizen te verwarmen met aardwarmte.

Gasvelden onder Nederlandse grond

Bedrijven kunnen in de toekomst niet meer op zoek naar nieuwe gasvelden onder de Nederlandse grond. Ook moeten mijnbouwbedrijven beter contact leggen met de omgeving, moeten er duidelijkere afspraken zijn over de overlast en moet er gekeken worden of regio’s meer kunnen profiteren als er gaswinning in de buurt plaatsvindt. Een en ander is de strekking van een nieuwe ‘contourennota’ voor de mijnbouwwet, waar het kabinet het vrijdag over eens is geworden.

De wet is volgens minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) namelijk „behoorlijk verouderd”, omdat die gericht is op fossiele brandstoffen. In deze plannen gaat het kabinet ervan uit dat de winning daarvan geleidelijk omlaag kan, terwijl er wel wordt gekeken „hoe je mijnbouw bijvoorbeeld kan inzetten voor aardwarmte of waterstofopslag”, aldus de minister. Hij vindt het belangrijk dat de industrie nu duidelijkheid heeft voor de toekomst.

De winning van fossiele brandstoffen op land wordt niet meer toegestaan. Voor olie worden direct geen vergunningen meer verstrekt, voor gas gaat dat wat geleidelijker. Toch geldt dat alleen voor plekken waar de plannen al in een vergevorderd stadium zijn. Nieuwe opsporingsvergunningen zitten er ook voor gas niet meer in.

Nieuws

menu